Whitelab

Gyakran ismételt kérdések

Kérdése merült fel szolgáltatásunkkal kapcsolatban?

Weboldalunkat böngészve nem kapott minden kérdésére választ, vagy speciális kérdése van? Lehet, hogy mások is felvetették már azt, amire Ön most kíváncsi! Az alábbiakban témákra lebontva összeszedtük az ügyfélszolgálatunkhoz intézett gyakori kérdéseket és a rájuk adott részletes válaszokat, amelyek Önnek is hasznosak lehetnek.

Covid teszt általános kérdések

Ha Ön szoros kapcsolatba került igazolt koronavírus-fertőzöttel, vagy gyanítja hogy koronavírus-fertőzött személlyel, tárggyal érintkezett. Ilyenkor javasolt 3-5 nap után, majd negatív teszteredmény esetén ismétlés a kontaktus 8. napján.
Ha hivatalos, hatóságilag elfogadott leletre van szüksége bármilyen eljárás kapcsán
Külföldi utazás előtt és után
Munkavállaláskor, munkába való visszatéréskor
Műtéti ellátás, vagy kórházi felvételt megelőzően
Számos és rendszeres kontaktus esetén (például nem home officeban dolgozók) javasoljuk, hogy heti 1 alkalommal végeztessen PCR tesztet szűrővizsgálat jelleggel

PCR teszt esetében orr- és szájgaratból veszünk mintát, antigén gyorsteszt esetén orrgaratból. A mintavétel néhány (kb. 10) másodpercig tart, és némi diszkomfort érzéssel járhat. A mintavétel pontos protokollja a helyszínen ki van függesztve. Amennyiben a páciens a protokolltól el kíván térni, azt a mintavevőnél jelezheti. Antigén gyorsteszt esetén az orrgarat mintavételt nem tudjuk mellőzni, azaz kérés esetén sem válthatja fel az orrgarat mintavételt szájgarat tesztelés.

Természetesen, kérjük töltse ki az erre vonatkozó szülői beleegyező nyilatkozatot.

Az ABBOTT, az ELISA és a CENTAUR teszt is alkalmas a védettség detektálására.

Amennyiben átesett a koronavírus fertőzésen, de védettség (ellenanyag termelés) nem alakult ki, akkor a teszt negatív eredményt mutat és nem igazolja az átesettség tényét.

Amennyiben úgy gondolja, hogy a közelmúltban (1-2 hónapon belül) átesett a koronavírus fertőzésen, akkor a komplex védettségi vizsgálat elvégzését javasoljuk, amely magában foglalja az ABBOTT IgG Spike (S fehérje ellenanyag) és az ABBOTT IgG N (N fehérje ellenanyag) védettségi vizsgálatokat, így mindkét keletkezhető antitestet képes kimutatni.

Az ELISA IgM és IgG tesztünk elvézésekor időben is behatárolhatóvá válik a múltban történt megfertőződés. Hiszen az IgM ellenanyag csak a közelmúltban történt fertőzés esetén mutat pozitivitást, míg az IgG később válik detektálhatóvá és jóval hosszabb ideig pozitív marad.

Amennyiben oltást követően kíváncsi védettségi szintjére, akkor a CENTAUR tesztünket javasoljuk.

Amennyiben meg szeretné tudni, hogy túlmutatóan a védettség tényén, milyen mértékű a védettség foka, akkor az ELISA tesztjeinkel szemben a CENTAUR teszt elvégzését javasoljuk. CENTAUR tesztünk a vírus S-spike proteinje elleni total immunoglobulin detektálására képes numerikus eredményt ad. Ez a fehérje felelős a koronavírus humán sejtekhez történő kapcsolódásáért, tehát e fehérjével szemben termelődő ellenanyag mennyiségéből következtetni lehet a védettség mértékére.

A PCR-teszt a legalkalmasabb eljárás a vírus aktuális jelenlétének kimutatására, a helyesen levett, előkészített és feldolgozott minta esetén a vizsgálat pontossága megközelítően 100%.

A foglaláskor kapott visszaigazoló emailben található gomb segítségével bármikor törölheti foglalását.

Egy időpontra csak egy foglalás lehetséges. Ezért kérjük Ügyfeleinket, hogy amennyiben több szolgáltatást szeretnének igénybe venni, egymás utáni több időpontot foglaljanak (15 perces különbséggel).

PCR teszt esetében az elkészült leletet email-en küldjük ki az Ön által megadott email címre legkésőbb 24 órán belül. Gyorsteszt esetében az eredmény elkészültét követően email-ben értesítjük, a hivatalos leletet 1-3 órán belül email-en küldjük meg. A vértesztek elkészülésére 3-5 napos határidőt vállalunk.

Amennyiben az időpontoglalás során megadta TAJ számát, akkor igen.

Jelenleg hatályos jogszabályok szerint amennyiben Önnek hatósági házi karantént rendeltek el negatív teszt eredménnyel kiváltani nem tudja.

A számlát minden esetben a foglaláskor megadott névre és címre állítjuk ki. Ha cég nevére kéri számláját, kérjük a foglalásnál adja meg a számlázási adatokat. Ha hibás számlázási adatokat adott meg, vegye fel velünk a kapcsolatot email-es elérhetőségünkön.

Alapvetően negatív, vagy pozitív eredményt vehet fel a minta mérést követően. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy valamennyi teszttípusunk, így a PCR teszt esetében is előfordulhat ritka esetben hibás eredmény. Ilyenkor a levett mintából nem sikerül kinyerni elegendő RNS-t ahhoz, hogy értékelhető legyen a PCR reakció eredménye. Hibás eredmény esetén sem negatív, sem pozitív érték nem kerül rögzítésre az ügyfél leletére. Lehetőség van azonban ingyenes soron kívüli teszt ismétlésre, vagy a hibás eredménnyel zárult mintavétel költségének visszatérítésére.

A Whitelab, mint minden magán egészségügyi szolgáltató koronavírus fertőzés szűrését végzi, leleteink hatóságilag elfogadottak, az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe (EESZT) feltöltésre kerülnek TAJ szám megadása esetén. Mind pozitív, mind negatív eredmény jogkövetkezményei teljes mértékben megegyeznek az állami egészségügyi rendszerben végzett tesztek eredményének jogkövetkezményeivel. Ugyanakkor a szűrővizsgálaton túlmutatóan egyéb egészségügyi tevékenységet nem végzünk, azaz tünetes betegek diagnosztikájával nem foglalkozunk. Ez esetben tájékoztatást háziorvosától szíveskedjen kérni!

Tilos a mintavétel előtti 4 órában minden olyan tevékenységet végezni, amivel befolyásolhatja a nyálkahártya váladékának sűrűségét, összetételét (evés, ivás fogmosás, szájöblögetés, dohányzás, rágózás, stb.). Közvetlenül a tesztelés előtt javasolt 2-3 alkalommal aprót köhögni zárt szájjal.

Pozitív eredmény esetén a fertőzöttség tényét a vonatkozó jogszabályok szerint jelentjük az illetékes hatóságoknak. A további teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) fogja értesíteni. Fontos kihangsúlyozni, hogy a jelenleg hatályos jogszabályi háttér értelmében a pozitív eredményű antigén gyorstesztek is jelentés kötelezettség alá esnek.

Igen, természetesen. A leletek kiküldését sem a hétvége, sem az ünnepnapok nem befolyásolják. Aktuális nyitvatartásunkról tájékozódjon honlapunkon!

A foglaláskor kapott visszaigazoló e-mailben található gomb segítségével bármikor törölheti a foglalását. Amennyiben új időpontot szeretne foglalni, azt honlapunkon keresztül megteheti.

Természetesen lehet. Kérjük, hogy a foglaláskor a számlázási adatok megadásánál jelezze ezt számunkra. Ha ezt elmulasztotta, kérjük, keressen minket e-mail elérhetőségünkön!

Természetesen van mód magyar és egy idegen nyelvű leletet kérni, mindössze a foglalásnál ki kell választani az Önnek megfelelőt: angol, német, olasz, spanyol vagy francia.

Kérjük, keressen fel minket email-es elérhetőségünkön.

Természetesen, az időpontfoglalásnál adhatja meg a személyazonosító okmány számát, ami a leletre kerül (ez lehet személyi igazolvány, útlevél vagy egyéb).

A koronavírusra a laborvizsgálatot az Avidin Kft. végzi az NNK által elfogadott laboratóriumában, a mintavételt az egészségügyi szolgáltatásra jogosult Whitelab Service Kft. végzi. A Whitelab a szűrőhálózat és laborhálózat közös brand neve, ezért nem található meg “whitelab”-ként az NNK adatbázisában.

Igen, az alábbi szolgáltatókkal állunk szerződéses viszonyban: Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár, OTP Egészségpénztár, MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár, Életút Önsegélyező- és Egészségpénztár, Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár, Patikai Egészségpénztár, Új Pillér Egészségpénztár. A helyszínen szükséges a kért szolgáltatás árát kiegyenlíteni és foglaláskor az egészségpénztár nevére és címére kell a számlát kérni (megjegyzésben kell feltüntetni a pénztártag nevét és tagi azonosítóját).

Labor vizsgálatok általános kérdések

  • Prevenciós szűrőcsomagjaink közül elsőként a Whitelab Komplex laborvizsgálat elvégzését javasoljuk.
  • Amennyiben a Komplex laborvizsgálat során pajzsmirigy eltérés derült ki, vagy amennyiben pajzsmirigybetegsége ismert, Pajzsmirigy laborvizsgálatunkat javasoljuk. Amennyiben a Komplex laborvizsgálat során szénhidrát anyagcsere eltérés igazolódott, Inzulinrezisztencia laborvizsgálatunkat ajánljuk. Nemi működéssel kapcsolatos állapotfelmérésként, illetve hormonális szűrővizsgálatként női és férfi hormonvizsgálatainkat ajánljuk. Tumormarker csomagjainkat kezelt daganatos betegség monitorozására, családban előforduló daganatos megbetegedések esetén, illetve olyan tünetek, panaszok esetén ajánljuk, ahol felmerülhet daganatos megbetegedés.
  • Válasszon Prémium csomagjaink (Prémium NŐI laborvizsgálat, Prémium FÉRFI laborvizsgálat, Prémium komplex endokrinológiai laborvizsgálat) közül a teljesen átfogó prevenciós szemlélet jegyében!

Nem, a Whitelab laborvizsgálatai orvosi beutaló nélkül is igénybe vehetők.

Igen, az alábbi szolgáltatókkal állunk szerződéses viszonyban: Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár, OTP Egészségpénztár, MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár, Életút Önsegélyező- és Egészségpénztár, Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár, Patikai Egészségpénztár, Új Pillér Egészségpénztár. A helyszínen szükséges a kért szolgáltatás árát kiegyenlíteni és foglaláskor az egészségpénztár nevére és címére kell a számlát kérni (megjegyzésben kell feltüntetni a pénztártag nevét és tagi azonosítóját).

Ez attól függ, hogy milyen laborvizsgálaton fog részt venni. A laborvizsgálat előtt minden esetben tájékozódjon a kiválasztott vizsgálat leírásánál. Általános szabályok: A vérvételre legalkalmasabb időpont reggel éhgyomorra, bőséges folyadék – kizárólag tiszta víz – fogyasztást követően. A vérvétel előtt kérjük, ne egyen, ne kávézzon! (Egyes esetekben a vérvétel előtt – pl. csak hormon- és csak tumormarker vizsgálatok esetén – nem szükséges koplalni.) A vizeletvizsgálatra reggeli, első középsugár vizelet szükséges. A kortizol szint mérése speciális előkészületet igényel, a mintavétel időpontja reggel 8.00 és 9.00 óra vagy délután 17.00 és 18.00 között javasolt.

A kortizol egy, a mellékvesék által termelt szteroid hormon, amely segíti a szervezetünk válaszkészségét a stresszhelyzetekben, a vérnyomásszabályozásban, valamint az emésztésben. A kortizol elválasztásának jellegzetes napi ingadozása van: kora reggel emelkedik, reggel 8 óra körül tetőzik és délutánra kezd csökkenni a szintje, éjfél körül a legalacsonyabb. Ez a napi ingadozás változik, ha valakinek felborul a bioritmusa. A napi ingadozás miatt célszerű délelőtt 8 óra körül levenni, amikor a legmagasabb a kortizolszint vagy késő délután, amikor a vérben csökkent a szint.

Természetesen, kérjük töltse ki az erre vonatkozó szülői beleegyező nyilatkozatot. Amennyiben 6 év alatti gyerek részére kíván időpontot foglalni, szíveskedjen felvenni a kapcsolatot az ügyfélszolgálatunkkal.

Nem, a Whitelab laborvizsgálatokat önköltségen tudja igénybe venni.

A vérvételre legalkalmasabb időpont reggel éhgyomorra (10-12 órás koplalás javasolt), bőséges folyadék – kizárólag tiszta víz – fogyasztást követően. Az első mintavétel előtt ujjbegyes vércukormérés történik. Amennyiben a terhelés elvégezhető, 3 alkalommal (0-60-120 perc) történik mintavétel. Az első vérvételt követően 75 g cukoroldatot kell elfogyasztani. A teszt elvégzéséhez szükséges 75 g glükózt 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 g/testtömeg kg, de maximum 75 g tesztdózis ajánlott). A cukoroldatot a helyszínen biztosítjuk. A vizsgálat ideje alatt enni, dohányozni, fizikai aktivitást végezni nem szabad.

Azért, mert a bőrteszt nem minden esetben javasolt, például antihisztamin vagy szteroid szedése (hetekkel a vizsgálat előtt is!); gyulladt, ekcémás bőr; várandósság, szoptatás; kisgyermekkor; tartós pollenszezon esetén. Ilyen esetekben a vérből végzett allergiavizsgálat javasolt, amely kifejezetten az allergén specifikus, vérben megtalálható IgE ellenanyag jelenlétét méri.

A Whitelab mintavételi pontokon végzett vérvétel után a laboreredmények közlése elektronikusan, a foglaláskor megadott e-mail címre való kiküldéssel, illetve EESZT-be való leletfeltöltéssel történik a mintavételt követő 2 munkanapon belül.

  • Fontos, hogy a vizeletmintát kizárólag tiszta edényben fogjuk fel és szállítsuk. Kifejezetten steril edényzet csak a mikrobiom vizsgálatok esetén szükséges. Amennyiben nem áll rendelkezésére vizeletminta gyűjtésére alkalmas tiszta edény, ingyenesen biztosítjuk Önnek az alábbi, időpontfoglalóban választható módok egyikén:
  • GLS futárszolgálattal 24 órán belül házhoz szállítjuk. Amennyiben házhozszállítást kért GLS futárszolgálattal, a továbbiakban a GLS a szállítási információkról, és időpontról tájékoztatni fogja Önt. A GLS rendszerébe az Ön által megadott szállítási és elérhetőségi adatok kerülnek be, helytelen adatok megadásáért felelősséget vállalni nem tudunk. Az eszköz átvételét követően a mintát személyesen tudja leadni egyidőben a vérvétel alkalmával az Ön által kiválasztott mintavételi ponton a lefoglalt vizsgálati időpontban.
  • A vizelet mintavételi eszközt személyesen is átveheti a mintavételi ponton. Személyes átvétel esetén az Ön felelőssége, hogy a vizsgálat időpontja előtt legkésőbb 24 órával azt a választott mintavételi ponton átvegye. Továbbá felhívjuk szíves figyelmét, hogy a vizelet gyűjtésre alkalmas tartály gyógyszertárban is beszerezhető.
  • Javasoljuk, hogy a vizeletmintát a reggeli első, középsugaras vizeletből vegye, mert ez rendszerint koncentráltabb, mint a napközbeni vizelet. A vizsgálati napon lehetőleg éjjel már ne ürítsen vizeletet, ezzel is biztosítva a reggeli vizelet elégséges mennyiségét. Kérjük, hogy a mintavétel előtt és után is mosson kezet! Mintavétel előtt a húgycsőnyílás környékét szappannal tisztítsa meg, a vizeletminta kontaminációjának elkerülése érdekében. A vizelet első harmadát ürítse a WC-be, majd közvetlenül ezután (törlés nélkül) a középső adagot a bekészített mintatároló edénybe ürítse. A kívánt mennyiség nagyjából 1 dl. Kérjük, itt fokozott figyelemmel legyen arra, hogy kézzel az edény belsejét ne érintse meg. A fennmaradó vizeletet a WC-be ürítheti. FONTOS: Általánosságban a vizeletvizsgálat elvégzését a menstruáció alatt javasolt kerülni, amennyiben a vizsgálat nem sürgős és időzíthető.