Whitelab
Sokan keressük, hogy melyik diétás program lenne a legjobb céljaink eléréséhez, mi az amit szívesen kipróbálunk, mi az amit biztosan nem szeretnénk végigcsinálni. Lehet, hogy már bevált receptünk van, lehet, hogy pont egy új program kapcsán merítünk új motivációt is a fogyáshoz...
Vissza
Ha diétázol, kezdj vérvétellel!

Sokan keressük, hogy melyik diétás program lenne a legjobb céljaink eléréséhez, mi az amit szívesen kipróbálunk, mi az amit biztosan nem szeretnénk végigcsinálni. Lehet, hogy már bevált receptünk van, lehet, hogy pont egy új program kapcsán merítünk új motivációt is a fogyáshoz.

Aztán mikor belevágunk két dologra biztosan odafigyelni:

  1. maradéktalanul helyesen követem-e az előírásokat?
  2. mennyit mutat a mérleg hétről hétre?

 

Rendkívül fontos tudnunk, hogy honnan indultunk, hogyan haladunk és hova érkeztünk. Erre nincs is alkalmasabb eszköz, mint a mérleg. Ugyanakkor egy mélyebb és az érzékszerveink számára kevésbé transzparens utánkövetési lehetőséget is érdemes számításba venni. Ez a laboratóriumi elemzés.

 

Honnan jön az elhatározás egy diéta kezdetekor?

A fogyás célja lehet a test harmóniájának helyreállítása (szépségmegőrzés), vagy az egészségmegőrzés, egészségfejlesztés, illetve ezek kombinációja. Ha látjuk, hogy hány kilóról indulunk motivációt meríthetünk belőle, hogy ezen a helyzeten szeretnénk változtatni. Ha látjuk milyen kóros eltérések detektálhatóak a szénhidrát- vagy lipid anyagcserénkben, akár a belszervi funkciókban ez hasonlóképp motivál a változás elérésére. Hiszen sokszor nem is tudunk róla milyen biokémiai folyamatok útján van káros hatással szervezetünkre a súlytöbblet, ha azonban megértjük mi történik és látjuk is, hogy például az érelmeszesedést és kardiovaszkuláris rizikót jelentő magas koleszterinszint hogyan sűllyed normál tartományban még fontosabbá válhat a cél elérése. Először is tehát tudatosságot és extra motivációt jelent a diéta előtti vérvétel.

 

Van, hogy nem működik a diéta, nem csökken a testsúly úgy, ahogy korábban.

Ha ekkor is csak a kilókra koncentrálunk sikertelenségként éljük meg, vagy módszert váltunk. Pedig lehet, hogy az akadály nem a diéta receptjében van, hanem szervezetünkben. Fény derülhet például kezelendő pajzsmirigy betegségre, aminek megoldásával elhárul az akadály a sikeres diéta elől. Előfordulhat az is, hogy a fogyás mértékének csökkenése teljesen normális, egészséges állapot. Ezt onnan tudhatjuk, hogy a monitorozott paramétereink javultak, egészségünk helyreállt, egyszerűen csak több stimulus (pl. mozgás) szükséges ugyanolyan mértékű testsúlycsökkenéshez annál, ami a korábbi minusz 10 kilónál még elegendő volt.

Biztonságot is nyújt tehát a vérvétel, hiszen tudjuk, hogy az a tempó amit kijelöltünk nem túl gyors-e, nem jelent-e túlzott igénybevételt szervezetünk részéről. Fordítva is elsülhet a diéta, lehet, hogy egy lassabb, mértékletesebb változással messzebbre jutunk, mint az eltervezett menetrenddel.

További ösztönzést jelent, ha kilókban lassabban is haladunk a vérvételi eredményben ugyanakkor visszatükröződik, hogy helyes úton járunk és hogy az egészséges életmód milyen extra előnyökkel jár számunkra.

 

Összefoglalva:

  • tisztába kerülünk a kiindulási értékekkel és azzal, hogy milyen javulást várunk
  • felismerésre kerülhetnek panaszmentes, vagy banális tünetekkel járó kórállapotok, betegségek, melyek nem csak a fogyást, de az egészségünket is veszélybe sodorhatják
  • biztonságosan változtathatunk étkezésünkön, aktivitásunkon, akár káros szokásainkon
  • látjuk az eredményt, mely elmélyíti az életmódváltáshoz szükséges tudatosságot

 

Kövessük a testsúly változását, legyen konkrét célja a diétának kiindulástól annak végéig, de kössük egybe ezt legalább 2 vérvétellel – diéta kezdetén és végén – annak érdekében, hogy az elhatározásból tudatos és tartós eredmény lehessen!

Ebben segít a Whitelab Testsúly és Testsúly Plusz csomagja, ami kifejezetten fogyást és életmódváltást elhatározó ügyfeleinknek lett megtervezve azzal a céllal, hogy nem csak a mhttps://whitelab.hu/tesztek/laborvizsgalatok/sport-es-wellness-lérlegen látszó, de az egészségükben detektálható pozitív változás is követhetővé váljon ezzel hatalmast előnyt nyújtva az célok eléréséhez.