Whitelab
Sokan tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket magukon az étkezést követően bizonyos ételek, vagy azok egyes összetevőinek elfogyasztása után. Ezek jelentkezhetnek viszketés, allergiás bőrkiütések, duzzanat, esetleg emésztési panaszok, puffadás és hasmenés formájában is, ideértve az olyan kevésbé specifikus tüneteket is, mint például a rossz közérzet, vagy az enerváltság. Fontos azonban tisztázni, hogy sem a kiváltó okok, sem a tünetek nem egyeznek meg az ételintolerancia és az ételallergia esetén.
Vissza
Ételallergia, vagy ételintolerancia? Mi a kettő közötti különbség ?
Sokan tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket magukon az étkezést követően bizonyos ételek, vagy azok egyes összetevőinek elfogyasztása után. Ezek jelentkezhetnek viszketés, allergiás bőrkiütések, duzzanat, esetleg emésztési panaszok, puffadás és hasmenés formájában is, ideértve az olyan kevésbé specifikus tüneteket is, mint például a rossz közérzet, vagy az enerváltság. Fontos azonban tisztázni, hogy sem a kiváltó okok, sem a tünetek nem egyeznek meg az ételintolerancia és az ételallergia esetén.

Mit jelent pontosan az ételallergia?

Az ételallergia az immunrendszer túlműködése bizonyos élelmiszerekkel szervezetünkbe juttatott fehérjékkel szemben, amely során gyulladásos immunrekaciót figyelhetünk meg. Ez jelentkezhet viszkető bőrkiütés formájában, de érintheti akár a szívműködést és légzést is az immunválasz  súlyosságától függően. Nagyon széles a skála, hiszen van akinek azonnali orvosi segítségre lehet szüksége, míg más érintett csak egy kis égő, viszkető érzést tapasztal a száján, vagy nyelvén. Ahogyan a tünetek intenzitása és megjelenése is változatos, úgy az is, hogy perceken belül, vagy órákkal később tapasztalható csak a panasz.

Azokat az ételeket, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki „nutritív allergénnek” nevezzük és mind az éttermek étlapjain, mind az élelmiszerek csomagolásain kötelező azok feltüntetése. Bár több, mint 120 különféle nutritív allergén ismeretes, az ételallergiák túlnyomó részéért mégis alig egy tucat tehető felelőssé közülük. 

 

Az életkor befolyással lehet az ételallergiára?

Igen, mivel az immunreakciók előfordulása összefüggést mutat az életkorral is. Gyermekeknél például gyakoribb a tojással, tejfehérjével, tengeri herkentyűkkel, magvakkal, vagy halakkal szembeni allergia, míg ha felnőttkorban jelentkeznek a tünetek a tej, tojás már nem dominál annyira, de megjelennek bizonyos zöldségek és gyümölcsök is a top allergének között.

Mikor a szervezet először találkozik egy számára új élelmiszerrel először ismereteket gyűjt róla. Katalogizálja és beazonosítja (még ha tévesen is), hogy az észlelt nutritív allergén veszélyt jelentő idegen fehérje-e, vagy sem. Ekkor IgE típusú antitestek keletkeznek, amik később egy következő találkozásnál felelni fognak a gyulladásos immunválaszért. Tehát ha többedjére fogyasztunk az allergén ételből, akkor annak fehérjéi kapcsolódva az allergiás személy szervezetében jelen lévő IgE ellenanyaggal elindítanak egy átfogóbb immunválaszt, mely során hisztamin és más gyulladásos hírvivők szabadulnak fel. Ezek okozzák a jól ismert allergiás tüneteket.

Ha az allergia okát keressük, elsősorban az immunrendszer toleranciaképességének meghibásodását láthatjuk a háttérben, mely lehet genetikai eredetű, vagy az életkorral járó változás, de lehet az adott élelmiszer túlzott, vagy alulfogyasztásából eredő környezeti hatás is.

 

Miben más az ételintolerancia?

A legfőbb különbség, hogy az ételintolerancia nem az immunrendszer hibás működéséből ered, hanem a tápcsatorna, emésztőrendszer betegsége. Kapcsolódhat hozzá hibás immunválasz is, de a probléma eredete mindig az emésztőrendszerben gyökerezik.

Ha például a szervezetünk számára egy tápanyag nem jól emészthető, akkor a rossz emésztéssel kapcsolatos panaszok fognak dominálni (puffadás, hasmenés, hasfájás). Az egész szervezetet érintő allergiás reakció itt nem jellemző, ezzel szemben a bélrendszerben jelentkező panaszokat észlelünk. Ezek a panaszok általában az allergiás reakció gyors kiváltódásához képest később jelentkeznek (akár napok múlva) és kevésbé „ijesztőek”, mint egy súlyos ételallergia tünetei.

Előfordulhat, hogy egy bizonyos enzim hiánya okozza az emésztési zavart, de a panaszok származhatnak abból is, hogy a táplálék fogyasztása tápcsatornai gyulladást vált ki. Ilyenkor a bélbolyhok áteresztőképessége megváltozik és olyan fehérjékkel találkozhat az immunrendszer, amivel a normális emésztés során nem találkozna.

Ha az intoleranciát okozó ételeket nem fogyasztjuk és a belek egészsége helyreáll, az immunrendszer sem lép fel ezen fehérjékkel szemben. Ezért fontos, hogy panaszok esetén, vagy az azt követő hetekben végezzük el az ételintolerancia tesztet, hiszen az ételallergiával ellentétben itt az immunreakció kiválthatósága nem kísér végig minket életünk folyamán.

A Whitelabnál lehetőség van kizárólag ételallergia, vagy étel- és légúti allergia együttes tesztelésére is alábbi csomagjainkkal:

Az ételintolerancia okát a panaszok jellegénél fogva kevésbé egyszerű beazonosítani, ezért ilyen esetben mindig egy részletesebb, körültekintő vizsgálatot javaslunk, ahol több mint 100 élelmiszerrel szembeni intoleranciát vizsgálunk egyidejűleg:

A harmadik leggyakoribb oka az étkezéssel összefüggő hasi panaszoknak a nem megfelelő étrend és rossz étkezési szokások. Ezért ennek helyreállítása is esszenciális, amihez megfelelő folyadékbevitel mellett az alábbi piramis nyújthat segítséget: