Whitelab
A pajzsmirigy alulműködése és túlműködése rendkívül gyakori kórállapot a felnőtt lakosság körében. Különösen a 60 év feletti nők között, ahol majd minden ötödik személy rendelkezik valamilyen pajzsmirigy betegséggel, de az európai teljes populációra vetítve kortól, nemtől függetlenül is eléri ez a betegségcsoport előfordulása a 3%-os gyakoriságot.
Vissza
Mikor gondoljunk pajzsmirigy betegségre?
A pajzsmirigy alulműködése és túlműködése rendkívül gyakori kórállapot a felnőtt lakosság körében. Különösen a 60 év feletti nők között, ahol majd minden ötödik személy rendelkezik valamilyen pajzsmirigy betegséggel, de az európai teljes populációra vetítve kortól, nemtől függetlenül is eléri ez a betegségcsoport előfordulása a 3%-os gyakoriságot.
A kezeletlen pajzsmirigy betegség nem csak súlyosbodáshoz, de az életminőség romlásához is vezet. Ezért fontos korai felismerés és kezelés, hogy elkerülhetővé váljanak az előrehaladott, műtéti ellátást igénylő, tumoros átépülést mutató, nehezen kezelhető, szövődményekkel társuló állapotok és hogy a beteg életminősége mihamarabb helyreálljon, a kezelésből maximálisan profitálni tudjon.

Mit csinál a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy egy endokrin, azaz hormontermelést végző szerv. Testünk összes anyagcsere folyamatának karmestere, hatással van a tehát a gyermekkori- kamaszkori fejlődésünkre és a felnőttkori metabolikus folyamataink sebességére, minőségére is. Karmesteri szerepén keresztül kihat más hormonok termelődésére, a testhőmérséklet szabályozására, vagy a pulzusszám, vérnyomás, szívműködés regulációjára is. Egyszóval központi szerepe van szervezetünk egészséges működésében az anyagcsere folyamatok átfogó szabályozásán keresztül.

 

Mi történik, ha a pajzsmirigy alulműködik?

Ha a pajzsmirigy kevesebb serkentő jelet ad szervezetünknek, akkor az anyagcserefolyamatok lelassulnak. Ezt az állapotot hypothyreosisnak nevezzük, melynek oka további diagnosztikus lépésekkel deríthető ki. Az alulműködés következtében az alábbi általános tüneteket észlelhetjük:

  • fáradtság
  • álmosság
  • memória zavar, romló koncentráció
  • lehangoltság, depresszió
  • hízékonyság
  • székrekedés
  • izom- és ízületi fájdalmak
  • menstruációs zavarok
  • hideg intolerancia
  • bőr szárazság
  • töredezett haj

 

Mi történik, ha a pajzsmirigy túlműködik?

Ekkor beszélünk hyperthyreosisról, azaz a pajzsmirigy a normálisnál nagyobb mértékben próbálja serkenteni anyagcserénket. A túlműködés oka itt is változó, ennek megállapításához szintén további diagnosztikai lépések szükségesek. Következményként az alábbi általános tüneteket tapasztalhatjuk:

  • fogyás
  • éhség, fokozott energiabevitel
  • idegesség, szorongás
  • szapora pulzus
  • szívritmus zavarok
  • fokozott izzadás, meleg intolerancia
  • izomgyengeség, remegés
  • menstruációs zavarok
  • hajhullás
  • fokozott könnyezés, szemek „kidülledése”

 

A pajzsmirigy megnagyobbodása mind alulműködés, mind túlműködés kapcsán kialakulhat. Túlműködésnél az extra hormontermelés miatt fokozódik mérete, míg alulműködésnél az alacsony hormonszintre reagálva az agyalapi mirigy serkentő jeleket küld a pajzsmirigynek, melynek állománya ennek hatására gyarapodik.
 

Mit látunk a laborból?

A pajzsmirigy betegségek diagnosztikájának, a terápia utánkövetésének, ellenőrzésének, az egészséges állapot megerősítésének első és legfontosabb pillére a vérvétel. Ekkor az alábbi paramétereket mérhetjük meg:

TSH – Pajzsmirigy működését stimuláló hormon, melyet az agyalapi mirigy termel. Általában ha a pajzsmirigy túlműködik, stimulálása szükségtelen, a TSH szint alacsonyabb lesz. Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor serkentése válik szükségessé. Ennek megfelelően a TSH szint magasabb lesz a normálisnál.

(f)T3, (f)T4 – a pajzsmirigy karmesteri feladatát ellátó tiroxin hormon előalakja és érett alakja. Ha ezek szintje alacsony, akkor alulműködésről, ha magas, akkor túlműködésről beszélhetünk. A T3, T4 egymáshoz való viszonyából is következtethetünk különböző kórállapotokra. Gyakran használt terápiás lehetőség ennek a hormonnak a tablettás gyógyszeres pótlása, melyel nem csak a tiroxin szint stabilizációját, de a magas TSH szint visszaszorítását is célozhatjuk.

specifikus antitestek (pl.: anti-TPO) – Ezek az antitestek, mint például az anti-TPO (pajzsmirigy peroxidáz elleni antitestek), segítenek az autoimmun pajzsmirigybetegségek, például a Hashimoto thyreoiditis vagy a Graves-Basedow betegség diagnosztizálásában. Jelenlétük, magas vérszintjük kóros.

Kalcitonin – A pajzsmirigy C-sejtei által termelt hormon, ami a vér kálcium szintjének szabályozásában játszik szerepet a mellképajzsmirigy által termel parathormonnal együttesen. Mérése bizonyos pajzsmirigy tumorok diagnosztikájábal vált fontossá.

Egyéb, nem közvetlenül pajzsmirigy funkciót jellemző paraméterek – Ilyenek például a teljes vérkép, a vas, transzferrin, karbamid, húgysav, kreatinin, összbilirubin, valamint a különböző enzimek (GOT, GPT, GGT, alkalikus foszfatáz) szintjei, amelyek segíthetnek a pajzsmirigy állapotának és a szervezet általános állapotának felmérésében.

A Whitelab javaslata, hogy a pajzsmirigy betegségek magas előfordulási gyakorisága miatt az általános szűrővizsgálatra érkező ügyfeleink is olyan szűrőcsomagot válasszanak, amiben legalább a TSH hormon szintje meghatározásra kerül. Pajzsirigy betegség gyanúja esetén javasoljuk a minél szélesebb paraméterlistát tartalmazó panel kiválasztását pajzsmirigy csomagjaink közül. Pajzsmirigy betegség fennállása esetén pedig javasoljuk, hogy a kezelőorvossal közösen meghatározott gyakorisággal és paraméterekkel végezzen vizsgálatot!