Whitelab
Hogy megértsük ezt a nem túl egyszerű témát, kezdjük az elején. Tumormarkereknek azokat az anyagokat nevezzük, amiket vagy tumoros sejtek termelnek, vagy normális sejtek termelnek tumoros sejtek jelenlétére reagálva. Kicsit pontosítva ezek olyan anyagok, amiket bizonyos tumorsejtek sokkal nagyobb mennyiségben termelnek, mint a normálisak...
Vissza
Mikor segít a tumormarker vizsgálat?
Hogy megértsük ezt a nem túl egyszerű témát, kezdjük az elején. Tumormarkereknek azokat az anyagokat nevezzük, amiket vagy tumoros sejtek termelnek, vagy normális sejtek termelnek tumoros sejtek jelenlétére reagálva. Kicsit pontosítva ezek olyan anyagok, amiket bizonyos tumorsejtek sokkal nagyobb mennyiségben termelnek, mint a normálisak, illetve a normális sejtek sokkal nagyobb mennyiségben termelnek válaszreakciójuk során tumorsejtek jelenlétében, mint más egyéb kórállapotban.

Ezek az anyagok jelen lehetnek a vérben, vizeletben, vagy magában a tumoros szövetben is. Tehát nem minden tumormarker vizsgálható vérmintából, de a legáltalánosabb vizsgálati forma a vérből kimutatható tumormarkerek meghatározása. Egy-egy marker nem általánosságban jellemző a daganatokra, hanem specifikusan csak bizonyos daganattípusokra jellemző, azonban meg kell jegyezni, hogy sok tumormarker szintje egyéb gyulladásos folyamatoknál is megemelkedhet.

Összefoglalva tehát sokféle markerről beszélünk, melyeknek nagy része a vérből kimutatható és amik nem általánosságban a daganatokra, hanem egy-egy daganattípusra utalhatnak.

 

Mikor számít pozitívnak egy tumormarker vizsgálat eredménye?

Az eredmény nem önmagában pozitív, vagy negatív, hanem inkább egy jelzőszám, ami ha egy határértéknél magasabb, akkor vagy az adott marker többszöri meghatározása (kéthetente-havonta) vagy további kivizsgálás javasolt. Ez az érték nem egy éles határ és az életkortól is függ, de sok esetben egy gyulladásos állapot állhat a háttérben, ami ha normalizálódik, a tumormarker szint is visszaállhat a normál szintre. Az is fontos, hogy idővel milyen gyorsan változik az értéke a markernek, ami információt adhat már tünetmentesség esetén is a kóros elváltozásról.

A markerek szintje jelzés lehet arra, hogy a szervezetünkben tumor fordulhat elő, azonban ezek a markerek nem 100%-os specificitásúak, ami azt jelenti, hogy egy-egy marker szintjének emelkedése mögött nem csak daganatos megbetegedés állhat. Sajnos, ezek a markerek nem tökéletes eszközei a tumorok kimutatásának (vagyis nem 100%-os érzékenységűek), ami azt jelenti, hogy daganat jelenléte sem mindig jár a tumormarker szintjének megemelkedésével. Ennek ellenére a tumormarkereknek rendkívül fontos szerepe van a korai diagnózisban, mert sok esetben már a tünetek jelentkezése előtt sokkal korábban képes kimutatni egyes tumorokat.

Azonban nem csak a daganatok felderítésében nyújthat segítséget a markerek követése, hiszen egy már igazolt tumoros esetben például a következőkre is választ adhat:

  • milyen gyorsan növekszik a tumor
  • milyen kezelés lehet alkalmas a gyógyításban
  • segít-e az alkalmazott kezelés
  • a kezelés után nem tér-e vissza a tumor

A daganat diganózisát tehát szinte soha nem a tumormarker vizsgálat adja – persze bizonyos esetekben lehet diagnosztikus értékű az eredmény -, viszont a fentiekben felsorolt információk miatt tumoros betegség gyanúja esetén mindenképpen segítséget jelent a vérben lévő tumormarkerek analízise. Emellett segítséget nyújthat a gyógyulást követően az utánkövetés során és az onkológiai kezelés alatt is.

 

Egy tumormarker vizsgálat akkor is hasznos lehet, ha már diagnosztizált daganatos betegségről van szó?

Igen, hiszen a tumormarkerek segítségével többet érthetünk meg magáról a daganatos betegségről. Ha a betegség diagnózisát követően végezzük a vizsgálatot, akkor az alábbiak megismerésében segít:

  • fellelhető-e tumoros sejt a felfedezett daganaton kívül más szövetekben is
  • milyen gyorsan növekedhet és milyen eredménnyel fékezhető meg a daganat
  • milyen terápiát érdemes alkalmazni azzal a daganattal szemben amely daganat az eredményként kapott tumormarkereket termeli – azokat a tumormarkereket, melyek segítenek a terápia megtervezésében biomarkereknek is nevezzük
  • a terápia sikerességének monitorozása: ha csökken a markerek szintje általánosságban azt jelentheti, hogy az alkalmazott terápia sikeres
  • felfedheti a gyógyulást követően a daganat kiújulását, vagy új daganat megjelenését

Ha nem daganatos betegség diagnózisa után végezzük a vizsgálatot, azaz diagnosztikai céllal történik a vérvétel az alábbi esetekben nyújt segítséget:

  • ha a vizsgált személy esetében nagy rizikója van az adott tumormarkerhez kapcsolható daganat előfordulásának
  • ha a vizsgált személynek olyan tünetei jelentkeztek, amelyek bizonyos daganatos betegségre utalhatnak

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a vizsgálatnak vannak bizonyos korlátai is, hiszen léteznek olyan daganattípusok, melyekhez nem kapcsolható tumormarker, illetve emelkedett tumormarker szintet néhány speciális esetben eredményezhet a daganatos betegségektől eltérő kórállapot is. Ebből következik, hogy az emelkedett tumormarker szint nem a daganatos betegség biztos diagnózisát, hanem annak magas valószínűségét jelenti. Általánosságban kijelenthető, hogyha az emelkedett tumormarker szint miatt nagy valószínűséget sejtünk daganatos betegség előfordulására, ennek igazolásához további vizsgálat szükséges.

Milyen esetekben lehet fontos a tumormarkerek vizsgálata?

  • bizonyos életkor felett szűrés jelleggel
  • magas rizikó esetén, ha genetikailag öröklődő, vagy más kóros eltérés miatt emelkedett a daganatos betegség előfordulásának valószínűsége
  • onkológiai kezelés előtt
  • onkológiai kezelés alatt
  • onkológiai kezelés után
  • daganatos betegségből való felépülés után

Hogy melyik tumormarkereket vizsgáljuk a vérvételt követően az függ a páciens kórtörténetétől, egészségétől, tüneteitől, egyéb diagnosztikai eredményeitől. A könnyebb választás érdekében a Whitelabnál női és férfi tumormarker csomagokat állítottunk össze, melyek nemek szerint tartalmazzák a mérni szükséges elemeket.

A Whitelab mintavételi pontjain az alábbi csomagok közül választhatnak ügyfeleink, amennyiben tumormarker vizsgálatot szeretnének végezni:

  • női tumormarker alapvizsgálat: a nőknél gyakrabban előforduló daganatos betegségek legjellemzőbb tumormarkereit vizsgáljuk
  • női tumormarker szűrővizsgálat: a nőknél előforduló daganatos betegségekre jellemző csaknem minden vérből kimutatható markerét vizsgáljuk
  • férfi tumormarker alapvizsgálat: a férfiaknál gyakrabban előforduló daganatos betegségek legjellemzőbb tumormarkereit vizsgáljuk
  • férfi tumormarker szűrővizsgálat: a férfiaknál előforduló daganatos betegségekre jellemző csaknem minden vérből kimutatható markerét vizsgáljuk
  • prémium női laborvizsgálat: tartalmazza a női tumormarker szűrővizsgálat összes elemét, de egy rutin laborvizsgálatot is, valamint egy komplex szűrőcsomagot hormonok és más, a belszervek egészséges, vagy kóros működését monitorozó elemeket is.
  • prémium férfi laborvizsgálat: tartalmazza a férfi tumormarker szűrővizsgálat összes elemét, de egy rutin laborvizsgálatot is, valamint egy komplex szűrőcsomagot hormonok és más, a belszervek egészséges, vagy kóros működését monitorozó elemeket is

Ha szűrés céljából veszi igénybe vérvételi szolgáltatásainkat, vagy daganatos betegség esetén első alkalommal készít tumormarker vizsgálatot prémium csomagjainkat ajánljuk elsődlegesen. Így nem kizárólag tumormarker elemzést vásárol, hanem egy nagy, komplex, átfogó szűrőcsomagot, aminek elvégzése éves gyakorisággal épp oly fontos, mint például a rendszeres fogászati ellenőrzés. A megelőzés, egészségtudatosság és egészségmegőrzés a Whitelab legfontosabb értékei, melyről a cég mottója is tanúskodik: Whitelab – Társ az egészségben!