Whitelab
Vércukorszint alatt a vérben szabad állapotában jelenlévő glükóz molekulák koncentrációját értjük. Akárcsak a vérnyomás vagy a pulzus, a vércukorszint is képes megemelkedni még egészséges állapotban is, ha szervezetünket megterheljük, hiszen a glükóz alapvető szerepe, hogy a sejtek számára energiát biztosítson. Sőt, egyes szerveink, például a központi idegrendszer (az agy és a gerincvelő sejtjei) a működésükhöz szükséges energiát kizárólag cukor (glükóz) felhasználásával képesek biztosítani. Azonban, ha a sejtek nem képesek a vérben oldott szabad glükózt felvenni valamilyen metabolikus zavar miatt, akkor annak koncentrációja megemelkedik.
Vissza
Mit jelent az inzulinrezisztencia?
Vércukorszint alatt a vérben szabad állapotában jelenlévő glükóz molekulák koncentrációját értjük. Akárcsak a vérnyomás vagy a pulzus, a vércukorszint is képes megemelkedni még egészséges állapotban is, ha szervezetünket megterheljük, hiszen a glükóz alapvető szerepe, hogy a sejtek számára energiát biztosítson. Sőt, egyes szerveink, például a központi idegrendszer (az agy és a gerincvelő sejtjei) a működésükhöz szükséges energiát kizárólag cukor (glükóz) felhasználásával képesek biztosítani.

Azonban, ha a sejtek nem képesek a vérben oldott szabad glükózt felvenni valamilyen metabolikus zavar miatt, akkor annak koncentrációja megemelkedik.

Miért baj a magas vércukorszint?

Az enyhén emelkedett vércukorszint nem okoz panaszt a mindennapokban, ezért sokszor nem is derül fény rá hónapokon, vagy akár évek keresztül, hogy probléma van. Azonban a tartósan kóros koncentráció miatt számos veszélyes degeneratív biokémiai folyamat indul meg alattomos módon. Veseelégtelenség, végtagokat érintő neuropátia, a szem látóhártyájának (retina) megbetegedése és számos más szövődmény kialakulása veszi kezdetét az egyébként panasszal nem járó, emelkedett vércukorszint miatt. Ezért a normális glükóz szint elérése igen fontos cél, hiszen a szövődmények kezelése sokkal nehezebb, mint azok kialakulásának megakadályozása. Ennek első lépése az emelkedett cukorértékek beazonosítása.

 

Itt kap szerepet az inzulin

A vércukorszintet számos hormon képes pozitív, vagy negatív irányba befolyásolni (inzulin, glükagon, adrenalin, nemi hormonok, tiroxin…), köztük a legfontosabb szerepe az inzulinnak van, mely a hasnyálmirigyben termelődik és a vérbe választódik ki. Szintje megemelkedik, ha a vércukorszint is megemelkedik. A szerepe az, hogy az inzulin receptorokkal rendelkező sejtekben ajtót nyisson a vércukornak, azaz a sejtek inzulin hatására képesek lesznek cukor felvételére a vérből. Erre azért van szükség, hogy a cukorban lévő energia felhasználásával a sejtek működésükhöz szükséges molekulákat tudjanak előállítani.

 

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy krónikus (hosszas, idült) betegség, mely a vérben lévő cukor energiaként való felhasználását befolyásolja. Több típusát különítjük el, de van egy közös ismérvük, mégpedig hogy a sejtek „éheznek”, miközben a vérben túlkínálat keletkezik az energiát szolgáltató glükóz molekulákból. Magyarán nem képesek kellő mennyiségben felvenni a vérben található glükóz molekulákat. Ennek oka lehet az inzulint termelő sejtek pusztulása, vagy kimerülése, inzulinrezisztencia kialakulása, illetve egyéb hormonális változások. A kórkép súlyosságának függvényében kezelése történhet életmód váltással, tablettás gyógyszerekkel, vagy inzulin rendszeres injektálásával.

 

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia a sejtek inzulinra adott, csökkent válaszképességét jelenti. Ekkor normális mértékű válasz kiváltásához az egészséges szintnél jóval nagyobb inzulin koncentráció lesz szükséges, vagyis viszonylag kis vércukor emelkedés kompenzálásához is sok inzulin felszabadítására lesz szükség. Ez megterhelő a szervezet számára és a nagyobb mennyiségű inzulin felszabadításának elnyújtott időbeni dinamikája (kinetika) is kóros eltéréseket hoz létre a cukorháztartásban. A megfelelő kezeléshez tehát fontos kideríteni, hogy a tünetek hátterében  inzulinrezisztencia áll-e, melyre hatékony megoldás lehet egy inzulinrezisztencia vizsgálat.

 

Inzulinrezisztencia vizsgálatok a Whitelab kínálatában

Jelenleg háromféle, terheléses inzulinrezisztencia vizsgálattal állunk ügyfeleink rendelkezésére.

  • 2 pontos inzulinrezisztencia vizsgálat
  • 3 pontos inzulinrezisztencia vizsgálat
  • 5 pontos inzulinrezisztencia vizsgálat

Ezen inzulinrezisztencia vizsgálatoknál nem csupán egy alkalommal vizsgáljuk a szervezet vércukor-, illetve inzulinszintjét, hanem dinamikus változásokat mérünk. Mivel a cukorháztartást működés közben figyeljük meg, így sokkal pontosabb, rétegzettebb, részletgazdagabb képet kaphatunk.

Minél több alkalommal rögzítjük a vércukor és inzulinszint értékeket a 120 perces terhelés alatt, annál informatívabb lesz az eredményünk. A két legfontosabb érték a 0 és 120 perc elteltével mért glükóz- és inzulinszint. Ebből a két mérésből is megállapítható az inzulinrezisztencia diagnózisa (2 pontos vizsgálat), de ha több (3-5) időpontban is mérünk, akkor részletesebb képet kaphatunk a hasnyálmirigy állapotáról is. Ha 60 perces értékeket is mérünk, akkor 3 pontos vizsgálatról beszélünk. A leginformatívabb eredményt az 5 pontos vizsgálat adja, amely során 30 percenként mérjük meg a két vizsgált paramétert (0-30-60-90-120 perc). Sovány, vagy izmos testalkat esetén kifejezetten javasoljuk, hogy az 5 pontos vizsgálattal tájékozódjon!

Fontos kiemelni, hogy a Whitelabnál nem csupán vércukorszinteket regisztrálunk, hanem minden mintavétel alkalmával inzulin értéket is vizsgálunk. Ezzel komplex képet kaphatunk a cukorháztartás működésének egészségéről vagy zavaráról.