Whitelab
Ezzel a címmel sok vitát ki lehet robbantani és tisztázásra is szorul, hogy mire is gondolt a Whitelab csapata, mikor az orvosi rendelőkön kívül igénybe vehető diagnosztikai szolgáltatások mellett kötelezte el magát. Azt gondoljuk, hogy az öndiagnosztizálás nagyobb szerepet kapott már ma is az egészségügy területén és a jövőben ez csak erősödni fog...
Vissza
Szerintünk az önálló prevenció és diagnosztika a jövő.

Ezzel a címmel sok vitát ki lehet robbantani és tisztázásra is szorul, hogy mire is gondolt a Whitelab csapata, mikor az orvosi rendelőkön kívül igénybe vehető diagnosztikai szolgáltatások mellett kötelezte el magát. Azt gondoljuk, hogy az öndiagnosztizálás nagyobb szerepet kapott már ma is az egészségügy területén és a jövőben ez csak erősödni fog. Az internetes tartalmak között egyre jobban tud navigálni a laikus felhasználó is, könnyebben találjuk meg a hiteles tartalmakat és az elmúlt évtized alatt mindnyájan tapasztalatot szereztünk a megbízhatatlan oldalak azonosításában is. Ha több, mint 10 percet szánunk rá, hogy egy egészségügyi kérdésnek utána járjunk, akkor egészen hasznos, hiteles és „up to date” válaszokat fogunk találni.

Természetesen problémát is okozhat a nagy önállóság. Azért mégis csak laikusnak számít minden egészségügyi tapasztalattal és végzettséggel nem rendelkező személy. Lehet, hogy egyre pontosabb és átfogóbb leírásokat találunk kérdéseinkre, de az sem biztos, hogy helyes kérdéseket teszünk fel. Már a saját tünetei kapcsán is tévedhet a beteg, hiszen például amit ő nagy piros foltnak nevez, azt a bőrgyógyász egészen máshogyan írná le a tünetek felsorolásánál. A diagnosztikus és terápiás lehetőségek kapcsán is inkább csak egy száraz felsorolás áll majd rendelkezésünkre, de nem ismerjük meg a gyakorlatot. Mi elérhető, mi kevésbé, mi is a gyakorlat a valóságban, hogyan is szoktuk ezt csinálni, mi a helyes sorrend, mi a következő lépés… na ebben nem az internet, vagy a mesterséges intelligencia segít, ahogy magát a szükséges ellátást sem az keresőoldalak végzik el.

 

Miben is látjuk az önálló prevenciós és diagnosztikus lehetőségek szerepét?

Azzal a lehetőséggel, hogy a mesterséges intelligencia támogatása és a lexikális tudás gyors és pontos kereshetősége a családok túlnyomó többségénél rendelkezésre áll, illetve figyelembe véve azt a tényt, hogy a születéskor várható élettartam az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekedett új kategória született az egészségügyi ellátás igénybevételével kapcsolatban. A most 30-60 év közötti korcsoport jellemzően még nem jár rendszeresen orvoshoz, sok esetben nem szed mindennaposan gyógyszert, nincs gondozásba vett krónikus betegsége, de már szükségesnek látja, hogy panaszok, megbetegedés esetén ne csak egy lázmérőre támaszkodjon. Ez az a csoport, akik előnyben részesítik az önállóan igénybe vehető diagnosztikai lehetőségeket, hiszen nincs állandó kezelőorvosuk és nem szívesen járnak kórházba. Egyre inkább megtanultuk használni ezeket a lehetőségeket. Tudjuk, hogyha ellenőrizzük időnként vérnyomásunkat és rendben van, akkor nincs magasvérnyomás betegségünk. Azt is tudjuk, hogyha ellenőrizzük időnként vérnyomásunkat és rendszerint magas, akkor ezzel orvoshoz kell fordulnunk, aki segíteni fog beállítani. Az otthoni, vagy önállóan igénybevehető diagnosztikus eszközök és lehetőségek így támogatják egészségügyi ellátásunkat. Egyre szofisztikáltabb módokon tudjuk az orvosi megjelenés igénybevételét minimalizálni úgy, hogy az ne jelentsen kompromisszumot egészségünk tekintetében sem, sőt gyorsítsa és segítse az esetlegesen szükséges orvosi munkát is.

A Whitelab erre a folyamatosan növekvő igényre ad újabb és újabb megoldásokat, immár nem csak a vérvételi labordiagnosztika teljes repertoárjával, de további önálló prevencióra és diagnosztikai lépésre lehetőséget adó szolgáltatásokkal frissítjük és bővítjük folyamatosan kínálatunkat. Mindenben támogatjuk az orvoshoz még ritkán forduló, de egészségtudatosan élő ügyfeleinket és igyekszünk részt venni az orvoshoz rendszeresen járó ügyfeleink diagnosztikai igényeinek kiszolgálásában is. Persze a legfontosabb üzenetünk a mai napig a prevenció hasznossága maradt. A megelőzésnél nincs hatékonyabb orvosság, a korai betegség felismerés életet menthet, jó kezelési stratégiát nem lehet felállítani diagnosztika nélkül, a terápia és gyógyulás nyomon követesé teszteléssel válik teljessé.