Whitelab
ColonAiQ laborvizsgálat

55.000 Ft

Kolorektális rák rizikóteszt vérből.

A ColonAiQ teszt a vastag- és végbél rákos elváltozásai és adenomái meglétének és közeljövőbeli kifejlődésének a kockázatbecslésére alkalmas. A teszt továbbá alkalmazható a kolorektális rák radikális eltávolítása utáni kiújulás -recidíva- és áttét -metasztázis- kockázatának a felmérésére is. A vizsgálat vénás vérvételes mintából történik.

Magas rizikójú eredmény esetén előrehaladott kolorektális adenóma vagy kolorektális rák jelenléte vagy kiújulása igen valószínű. Vastag és végbéltükrözés, endoscopos vizsgálat ajánlott gastroenterológusnál a továbbiakban.

Alacsony rizikójú eredmény esetén előrehaladott adenóma vagy kolorektális rák jelenléte vagy kiújulása nem valószínű. Az alacsony rizikójú eredmény önmagában nem tekinthető negatív, kizáró diagnózisnak. Panasz esetén mindig forduljon gastroenterológushoz.

A kolorektális, azaz vastag- és végbélrákok a legtöbb esetben a bélfal belső felületén kialakuló adenómákból fejlődnek ki. A jóindulatú adenómákból a rosszindulatú daganat kialakulása megközelítőleg 5-10 év alatt történik meg és korai felderítés esetén a betegség igen jó eséllyel gyógyítható.

A rosszindulatú elváltozás kialakulása bizonyos gének aktivitásának a mértékétől függ. A gének aktivitásának a mértékét metilációs mintázatuk határozza meg, így a gének metilációs mintázata arányos magával a rosszindulatú folyamattal is.

A ColonAiQ teszt összesen 4 gén öt régiójánnak a metilációs mintázatát vizsgálja (SEPT9 gén kettő szakasza, a BCAT1, az IKZF1 és a VAV3 gének egy-egy szakasza). A vizsgált gének hipermetilációs mintázatának a megjelenése időben megelőzi a sejtek rosszindulatú elváltozásait.

A ColonAiQ teszt rendszeres, legalább 4-5 évente történő elvégzése ajánlott 50 év felett mindenkinek, nőknek és férfiaknak is. Különösen ajánlott az idősek, krónikus betegséggel küzdők, vastagbéltükrözésre alkalmatlan páciensek kivizsgálásához, továbbá a korábban vastag- és végbélrák műtéten átesett páciensek utánkövetéséhez is.

  • A teszttel történő molekuláris diagnosztikai folyamat teljesen biztonságos, mindössze 8 ml vér szükséges hozzá. A vizsgálat a nap bármely szakaszában elvégezhető, így nem szükséges éhgyomorra érkeznie.
  • Folyadék fogyasztása tiszta ivóvíz formájában javasolt.
  • A vizsgálat előtti hétben nem eshet át vérátömlesztésen.
  • Várandósság, illetve anyatejjel való táplásás ideje alatt nem végezhető el a vizsgálat.