/ Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Weboldalunkat böngészve nem kapott minden kérdésére választ, vagy speciális kérdése van? Lehet, hogy mások is felvetették már azt, amire Ön most kíváncsi! Az alábbiakban témákra lebontva összeszedtünk az ügyfélszolgálatunkhoz intézett gyakori kérdéseket és a rájuk adott részletes válaszokat, amelyek Önnek is hasznosak lehetnek.

  • Ha Ön szoros kapcsolatba került igazolt koronavírus-fertőzöttel, vagy gyanítja hogy koronavírus-fertőzött személlyel, tárggyal érintkezett. Ilyenkor javasolt 3-5 nap után, majd negatív teszteredmény esetén ismétlés a kontaktus 8. napján.
  • Ha hivatalos, hatóságilag elfogadott leletre van szüksége bármilyen eljárás kapcsán
  • Külföldi utazás előtt és után
  • Munkavállaláskor, munkába való visszatéréskor
  • Műtéti ellátás, vagy kórházi felvételt megelőzően
  • Számos és rendszeres kontaktus esetén (például nem home officeban dolgozók) javasoljuk, hogy heti 1 alkalommal végeztessen PCR tesztet szűrővizsgálat jelleggel

A Whitelab, mint minden magán egészségügyi szolgáltató koronavírus fertőzés szűrését végzi, leleteink hatóságilag elfogadottak, az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe (EESZT) feltöltésre kerülnek TAJ szám megadása esetén. Mind pozitív, mind negatív eredmény jogkövetkezményei teljes mértékben megegyeznek az állami egészségügyi rendszerben végzett tesztek eredményének jogkövetkezményeivel. Ugyanakkor a szűrővizsgálaton túlmutatóan egyéb egészségügyi tevékenységet nem végzünk, azaz tünetes betegek diagnosztikájával nem foglalkozunk. Ez esetben tájékoztatást háziorvosától szíveskedjen kérni!

PCR teszt esetében orr- és szájgaratból veszünk mintát, antigén gyorsteszt esetén orrgaratból. A mintavétel néhány másodpercig (kb 10) tart és némi diszkomfort érzéssel járhat. A mintavétel pontos protokollja a helyszínen ki van függesztve. Amennyiben a páciens a protokolltól el kíván térni, azt a mintavevőnél jelezheti. Antigén gyorsteszt esetén az orrgarat mintavételt nem tudjuk mellőzni, azaz kérés esetén sem válthatja fel az orrgarat mintavételt szájgarat tesztelés.

Tilos a mintavétel előtti 4 órában minden olyan tevékenységet végeznie, amivel befolyásolhatja a nyálkahártya váladékának sűrűségét, összetételét (evés, ivás fogmosás, szájöblögetés, dohányzás, rágózás, stb.). Közvetlen tesztelés előtt javasolt 2-3 apró köhögést végezni zárt szájjal.

A PCR-teszt a legalkalmasabb eljárás a vírus aktuális jelenlétének kimutatására, a helyesen levett, előkészített és feldolgozott minta esetén a vizsgálat pontossága megközelítően 100%.

Pozitív eredmény esetén a fertőzöttség tényét a vonatkozó jogszabályok szerint jelentjük az illetékes hatóságoknak. A további teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) fogja értesíteni. Fontos kihangsúlyozni, hogy a jelenleg hatályos jogszabályi háttér értelmében a pozitív eredményű antigén gyorstesztek is jelentés kötelezettség alá esnek.

Természetesen, kérjük töltse ki az erre vonatkozó szülői beleegyező nyilatkozatot.

Hétvégén/ünnepnap is vállalják az ígért határidőt?

Igen, természetesen. A leletek kiküldését sem a hétvége, sem az ünnepnapok nem befolyásolják. Aktuális nyitvatartásunkról tájékozódjon honlapunkon!.

Melyik tesztet csináltassam meg, hogy kiderüljön, hogy átestem-e a COVID fertőzésen?

Az ABBOTT, az ELISA és a CENTAUR teszt is alkalmas a védettség detektálására.

Amennyiben átesett a koronavírus fertőzésen, de védettség (ellenanyag termelés) nem alakult ki, akkor a teszt negatív eredményt mutat és nem igazolja az átesettség tényét.

Amennyiben úgy gondolja, hogy a közelmúltban (1-2 hónapon belül) átesett a koronavírus fertőzésen, akkor a komplex védettségi vizsgálat elvégzését javasoljuk, amely magában foglalja az ABBOTT IgG Spike (S fehérje ellenanyag) és az ABBOTT IgG N (N fehérje ellenanyag) védettségi vizsgálatokat, így mindkét keletkezhető antitestet képes kimutatni.

Az ELISA IgM és IgG tesztünk elvézésekor időben is behatárolhatóvá válik a múltban történt megfertőződés. Hiszen az IgM ellenanyag csak a közelmúltban történt fertőzés esetén mutat pozitivitást, míg az IgG később válik detektálhatóvá és jóval hosszabb ideig pozitív marad.

Amennyiben oltást követően kíváncsi védettségi szintjére, akkor a CENTAUR tesztünket javasoljuk.

Amennyiben meg szeretné tudni, hogy túlmutatóan a védettség tényén, milyen mértékű a védettség foka, akkor az ELISA tesztjeinkel szemben a CENTAUR teszt elvégzését javasoljuk. CENTAUR tesztünk a vírus S-spike proteinje elleni total immunoglobulin detektálására képes numerikus eredményt ad. Ez a fehérje felelős a koronavírus humán sejtekhez történő kapcsolódásáért, tehát e fehérjével szemben termelődő ellenanyag mennyiségéből következtetni lehet a védettség mértékére.

Hogyan tudok időpontot módosítani?

A foglaláskor kapott visszaigazoló e-mailben található gomb segítségével bármikor módosíthatja foglalását.

Hogyan tudom a lefoglalt időpontomat töröltetni?

A foglaláskor kapott visszaigazoló emailben található gomb segítségével bármikor törölheti foglalását.

Lehet-e céges számlát kérni?

Természetesen lehet. Kérjük, hogy a foglaláskor a számlázási adatok megadásánál jelezze ezt számunkra. Ha ezt elmulasztotta, kérjük, keressen minket e-mail elérhetőségünkön!

Lehet egy időpontra több foglalást adni?

Igen, több mintavevő kollégánk dolgozik egyszerre, egy időpontra több foglalás is leadható.

Lehet-e angol/idegen nyelvű leletet kérni?

Természetesen van mód magyar és egy idegen nyelvű leletet kérni, mindössze a foglalásnál ki kell választani az Önnek megfelelőt: angol, német, olasz, spanyol vagy francia.

Mikor kapom meg az eredményt?

PCR teszt esetében az elkészült leletet email-en küldjük ki az Ön által megadott email címre legkésőbb 24 órán belül. Budapesti szűrőpontjainkon végzett tesztek esetében a mintavételtől számított 15 órán belüli leletezést vállalunk. Gyorsteszt esetében az eredmény elkészültét követően email-ben értesítjük, a hivatalos leletet 1-3 órán belül email-en küldjük meg. A vértesztek elkészülésére 3-5 napos határidőt vállalunk.

Nem tudom megnyitni a leletet.

Kérjük, keressen fel minket email-es elérhetőségünkön.

Leletem elérhető lesz-e az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) honlapján?

Amennyiben az időpontoglalás során megadta TAJ számát, akkor igen.

Utazáshoz szükséges a lelet. Lehet rá útlevél/személyi igazolvány számot írni?

Természetesen, az időpontfoglalásnál adhatja meg a személyazonosító okmány számát, ami a leletre kerül (ez lehet személyi igazolvány, útlevél vagy egyéb).

Karantén kiváltására alkalmas a lelet?

Jelenleg hatályos jogszabályok szerint amennyiben Önnek hatósági házi karantént rendeltek el negatív teszt eredménnyel kiváltani nem tudja.

Nincsenek fent az NNK honlapján, akkor ez a lelet nem is hivatalos? / Hivatalos eredményt kapok, hol értékelik ki az eredményemet?

A koronavírusra a laborvizsgálatot az Avidin Kft. végzi az NNK által elfogadott akkreditált laboratóriumában, a mintavételt az egészségügyi szolgáltatásra jogosult Whitelab Service Kft. végzi. A Whitelab a szűrőhálózat és laborhálózat közös brand neve, ezért nem található meg “whitelab”-ként az NNK adatbázisában.

Mi szerepel a számlán?

A számlát minden esetben a foglaláskor megadott névre és címre állítjuk ki. Ha cég nevére kéri számláját, kérjük a foglalásnál adja meg a számlázási adatokat. Ha hibás számlázási adatokat adott meg, vegye fel velünk a kapcsolatot email-es elérhetőségünkön.

Egészségpénztárra elszámolható a szolgáltatásuk?

Igen, az alábbi szolgáltatókkal állunk szerződéses viszonyban: Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár, OTP Egészségpénztár, MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár, Életút Önsegélyező- és Egészségpénztár, Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár, Patikai Egészségpénztár, Új Pillér Egészségpénztár. A helyszínen szükséges a kért szolgáltatás árát kiegyenlíteni és foglaláskor az egészségpénztár nevére és címére kell a számlát kérni (megjegyzésben kell feltüntetni a pénztártag nevét és tagi azonosítóját).

Milyen eredménnyel találkozhatunk PCR tesztet követően?

Alapvetően negatív, vagy pozitív eredményt vehet fel a minta mérést követően. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy valamennyi teszttípusunk, így a PCR teszt esetében is előfordulhat ritka esetben hibás eredmény. Ilyenkor a levett mintából nem sikerül kinyerni elegendő RNS-t ahhoz, hogy értékelhető legyen a PCR reakció eredménye. Hibás eredmény esetén sem negatív, sem pozitív érték nem kerül rögzítésre az ügyfél leletére. Lehetőség van azonban ingyenes soron kívüli teszt ismétlésre, vagy a hibás eredménnyel zárult mintavétel költségének visszatérítésére.