/ Hírek

Hírek

Mi a különbség a koronavírus antigén és antitest teszt között?

Az antigén teszt a koronavírus jelenlétét vizsgálja légúti mintán, tehát a PCR teszthez hasonlóan aktív fertőzöttség kimutatására alkalmas. Ezzel szemben a nagyon hasonló nevű antitest teszt a koronavírussal szemben a szervezet által termelt ellenanyagok jelenlétét mutatja ki. Tehát ez a teszttípus Coviddal szembeni védettség igazolására alkalmas fertőzés vagy védőoltás után.

Mindkét teszttípusból, tehát az antigén és antitest tesztből is létezik 15 perces gyorsteszt. Az antigén, tehát a fertőzés kimutatására alkalmas gyorsteszt ugyanolyan jogkövetkezményekkel jár pozitív esetben, mint a PCR teszt. Azaz, pozitív antigén gyorsteszt esetén fertőzöttség állapítható meg, mely eredmény hivatalosnak tekinthető. A magyar védettségi igazolvány vonatkozásában ez a teszttípus is érvényes az alábbiak szerint:

• A védettség kezdete a felgyógyulás első napja. • A felgyógyulás első napját az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítjük. • Ez a nap vagy a pozitív tesztet követő első negatív antigén (vagy PCR) teszt dátuma, vagy • ha nem készült az első tesztet követően további teszt, akkor a pozitív teszttől számított 10. nap lesz a felgyógyulás napja, tehát a védettség kezdete. • Ilyenkor az okmány érvényessége 6 hónap.

Ugyanakkor a pontosabb mérés miatt a WhiteLab minden esetben PCR teszt elvégzését javasolja, ha fertőzöttséget szeretnénk kimutatni.

Az antitest gyorsteszt, amely ujjbegyből nyert véren végez vizsgálatot, védettség igazolására nem alkalmas annak ellenére, hogy ellenanyagszintet mér. Ezért a WhiteLabnál végezhető minden antitest tesztet vérvétellel, vénás vérből végzünk, így minden tesztünk alkalmas magyar védettségi igazolvány kiváltására pozitív esetben.

Az uniós digitális gyógyultsági covid-igazolványhoz önmagában azonban egyik teszt sem (antigén és antitest) alkalmas, ugyanis ehhez az okmányhoz csak a meghatározott időintervallumon belüli pozitív PCR teszttel igazolható. Az uniós digitális covid-igazolványról bővebben ebben a cikkben olvashat.