/ Hírek

Hírek

PCR teszttel ismétlő oltás nélkül is érvényes lehet a védettségi igazolvány!

2022. május 1-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. A januári bejelentés óta rengeteg volt a bizonytalanság, a Magyar Közlönyben a 13/2022. (I. 20.) Korm. rendelet megjelenése viszont tisztázta a kérdéseket. Így végre mi is összegezni tudjuk a legfontosabb információkat a témában.

Mindenek előtt a lényeg: Ha hivatalos PCR vagy antigén gyorsteszttel igazolja a betegséget, akkor ismétlő oltás nélkül is tovább érvényes lehet a védettségi igazolványa. Lássuk a részleteket!

Kinek és meddig érvényes a védettségi igazolványa?

Magyarországon eddig védettségi igazolványt azok kaptak, akik

 • (hivatalos PCR vagy antigén teszttel) igazoltan átestek a fertőzöttségen,

 • hivatalos, pozitív (IgG) ellenanyag-teszt alapján átestek a fertőzöttségen, és igényelték az igazolványt,

 • illetve covid elleni védőoltást kaptak.

Az új rendelet értelmében május 1-től kizárólag védőoltással igazolható a védettség, csak oltás után jár az igazolvány. Az oltási igazolvány érvényessége alapvetően az alap oltási sorozattól és az ismétlő oltástól függ, vagyis attól, hogy egy- vagy kétdózisú vakcinát vett fel, majd arra kért-e ismétlő/emlékeztető (booster) oltást. DE! az átesettség is számíthat, május 1. után is érvényes lehet az oltási igazolvány újabb oltás nélkül (lásd 3. pont)!

Vegyük sorra a lehetőségeket:

 1. Az a felnőtt, aki

 • összesen 1 Janssen vakcinát kapott (másmilyen oltást nem), annak az oltást követően 6 hónapig érvényes az okmánya.

 • összesen 2 Janssen vakcinát kapott, annak a második oltást követően (jelenleg) korlátlan ideig érvényes az okmánya.

 • kétdózisú vakcinát kapott (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm), annak a második oltást követően 6 hónapig érvényes az okmánya.

 • kétdózisú vakcinát kapott (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm) az alap oltási sorozatban, és felvette a harmadik oltást is, annak a harmadik oltást követően (jelenleg) korlátlan ideig érvényes az okmánya.

 1. Az a kiskorú,

 • aki összesen 1 Janssen vakcinát kapott, annak az okmánya a 18. életévének betöltéséig érvényes, ha újabb oltásban nem részesült.

 • aki kétdózisú vakcinát kapott (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm), annak az okmánya a második oltást követően 18. életévének betöltéséig érvényes, ha újabb oltásban nem részesült.

 1. Érvényes védettséggel rendelkezik az is, aki 1 egydózisú (Janssen), vagy 2 kétdózisú (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm) vakcina után azért nem vett fel ismétlő oltást, mert az utolsó oltást követően 6 hónapon belül EESZT-ben rögzített pozitív antigén vagy PCR teszttel igazoltan megfertőződött. Ilyen esetekben a védettségi igazolvány érvényessége a pozitív eredményű vizsgálat napjától számított 6 hónap. Ha az érintett ezen idő alatt újabb oltásban részesül, az okmánya (jelenleg) korlátlan ideig érvényes.Ha tehát egydózisú vakcina után, vagy kétdózisú vakcina második adagjának felvétele után tüneteket tapasztal, kérjen hivatalos antigén vagy PCR tesztet, amellyel igazolhatja védettségét újabb oltás felvétele nélkül!

Kiegészítés: a február 3-i kormányzati sajtótájékoztató alapján, az uniós szabályozással összhangban 2022. május 1-ig a védettségi igazolványok ismétlő (Janssen esetében második, kétdózisú vakcinák esetében harmadik) oltás nélkül is érvényesek maradnak az utolsó oltás felvételétől számított 270 napig. “...az eredetileg tervezett február 15. helyett csak május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá. (...) Azok a védettségi igazolványok, amelyek fertőzésen való átesettség alapján vannak kiállítva, május elsején veszítik el az érvényességüket. Az oltási alapon jelenleg érvényes védettségi igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított 6 hónapon belül felvette a második, illetve a harmadik oltását is.” (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Bármilyen covid-gyanús tünet esetén számíthat ránk: országszerte már 40+ helyszínen végzünk hivatalos PCR vagy antigén tesztet, mellyel meghosszabbíthatja védettségi okmánya érvényességét.