/ Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Weboldalunkat böngészve nem kapott minden kérdésére választ, vagy speciális kérdése van? Lehet, hogy mások is felvetették már azt, amire Ön most kíváncsi! Az alábbiakban összeszedtük az ügyfélszolgálatunkhoz intézett gyakori kérdéseket és a rájuk adott részletes válaszokat, amelyek Önnek is hasznosak lehetnek.

  • Prevenciós szűrőcsomagjaink közül elsőként a Whitelab Komplex laborvizsgálat elvégzését javasoljuk.
  • Amennyiben a Komplex laborvizsgálat során pajzsmirigy eltérés derült ki, vagy amennyiben pajzsmirigybetegsége ismert, Pajzsmirigy laborvizsgálatunkat javasoljuk. Amennyiben a Komplex laborvizsgálat során szénhidrát anyagcsere eltérés igazolódott, Inzulinrezisztencia laborvizsgálatunkat ajánljuk. Nemi működéssel kapcsolatos állapotfelmérésként, illetve hormonális szűrővizsgálatként női és férfi hormonvizsgálatainkat ajánljuk. Tumormarker csomagjainkat kezelt daganatos betegség monitorozására, családban előforduló daganatos megbetegedések esetén, illetve olyan tünetek, panaszok esetén ajánljuk, ahol felmerülhet daganatos megbetegedés.
  • Válasszon Prémium csomagjaink (Prémium NŐI laborvizsgálat, Prémium FÉRFI laborvizsgálat, Prémium komplex endokrinológiai laborvizsgálat) közül a teljesen átfogó prevenciós szemlélet jegyében!

Természetesen, kérjük töltse ki az erre vonatkozó szülői beleegyező nyilatkozatot.

Nem, a Whitelab laborvizsgálatai orvosi beutaló nélkül is igénybe vehetők.

Nem, a Whitelab laborvizsgálatokat önköltségen tudja igénybe venni.

Igen, az alábbi szolgáltatókkal állunk szerződéses viszonyban: Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár, OTP Egészségpénztár, MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár, Életút Önsegélyező- és Egészségpénztár, Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár, Patikai Egészségpénztár, Új Pillér Egészségpénztár. A helyszínen szükséges a kért szolgáltatás árát kiegyenlíteni és foglaláskor az egészségpénztár nevére és címére kell a számlát kérni (megjegyzésben kell feltüntetni a pénztártag nevét és tagi azonosítóját).

Természetesen lehet. Kérjük, hogy időpontfoglaláskor a számlázási adatok megadásánál jelezze ezt számunkra. Ha ezt elmulasztotta, kérjük, keressen minket e-mail elérhetőségünkön!

Ez attól függ, hogy milyen laborvizsgálaton fog részt venni. A laborvizsgálat előtt minden esetben tájékozódjon a kiválasztott vizsgálat leírásánál. Általános szabályok: A vérvételre legalkalmasabb időpont reggel éhgyomorra, bőséges folyadék – kizárólag tiszta víz – fogyasztást követően. A vérvétel előtt kérjük, ne egyen, ne kávézzon! (Egyes esetekben a vérvétel előtt – pl. csak hormon- és csak tumormarker vizsgálatok esetén – nem szükséges koplalni.) A vizeletvizsgálatra reggeli, első középsugár vizelet szükséges. A kortizol szint mérése speciális előkészületet igényel, a mintavétel időpontja reggel 8.00 és 9.00 óra vagy délután 17.00 és 18.00 között javasolt.

Hogyan történik a terheléses cukorvizsgálat?

A vérvételre legalkalmasabb időpont reggel éhgyomorra (10-12 órás koplalás javasolt), bőséges folyadék – kizárólag tiszta víz – fogyasztást követően. Az első mintavétel előtt ujjbegyes vércukormérés történik. Amennyiben a terhelés elvégezhető, 3 alkalommal (0-60-120 perc) történik mintavétel. Az első vérvételt követően 75 g cukoroldatot kell elfogyasztani. A teszt elvégzéséhez szükséges 75 g glükózt 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 g/testtömeg kg, de maximum 75 g tesztdózis ajánlott). A cukoroldatot a helyszínen biztosítjuk. A vizsgálat ideje alatt enni, dohányozni, fizikai aktivitást végezni nem szabad.

A kortizol szint mérése miért történhet más időben?

A kortizol egy, a mellékvesék által termelt szteroid hormon, amely segíti a szervezetünk válaszkészségét a stresszhelyzetekben, a vérnyomásszabályozásban, valamint az emésztésben. A kortizol elválasztásának jellegzetes napi ingadozása van: kora reggel emelkedik, reggel 8 óra körül tetőzik és délutánra kezd csökkenni a szintje, éjfél körül a legalacsonyabb. Ez a napi ingadozás változik, ha valakinek felborul a bioritmusa. A napi ingadozás miatt célszerű délelőtt 8 óra körül levenni, amikor a legmagasabb a kortizolszint vagy késő délután, amikor a vérben csökkent a szint.

Miért vérből történik az allergiavizsgálat, miért nem bőrtesztet végeznek?

Azért, mert a bőrteszt nem minden esetben javasolt, például antihisztamin vagy szteroid szedése (hetekkel a vizsgálat előtt is!); gyulladt, ekcémás bőr; várandósság, szoptatás; kisgyermekkor; tartós pollenszezon esetén. Ilyen esetekben a vérből végzett allergiavizsgálat javasolt, amely kifejezetten az allergén specifikus, vérben megtalálható IgE ellenanyag jelenlétét méri.

Hogyan tudok időpontot módosítani/törölni?

A foglaláskor kapott visszaigazoló e-mailben található gomb segítségével bármikor módosíthatja/törölheti foglalását.

Hétvégén/ünnepnap is vállalják az ígért határidőt?

Igen, természetesen. A leletek kiküldését sem a hétvége, sem az ünnepnapok nem befolyásolják.

Lehet-e angol/idegen nyelvű leletet kérni?

Vérvételi leletet jelenleg csak magyar nyelven tudunk kiállítani. Nem tudom megnyitni a leletemet. Kaphatnék segítséget? A laboreredmények megtekintése a kapott e-mailből az időpontfoglaláskor megadott adatok alapján egy automatikusan generált jelszóhoz kötött (erről a leletet tartalmazó e-mailben tájékoztatjuk), az EESZT-ben pedig ügyfélkapun keresztül lehetséges. Amennyiben a jelszóval nem sikerül megnyitni a leletet, kérjük, keressen minket e-mailes elérhetőségünkön: leletkozles@whitelab.hu

Mikor kapom meg az eredményt?

A Whitelab mintavételi pontokon végzett vérvétel után a laboreredmények közlése elektronikusan, a foglaláskor megadott e-mail címre való kiküldéssel, illetve EESZT-be való leletfeltöltéssel történik a mintavételt követő 2 munkanapon belül.

A leletem elérhető lesz az EESZT-ben?

Igen, amennyiben az időpontfoglalás során megadta TAJ-számát.

Hogyan kell a vizeletmintát leadni?

Fontos, hogy a vizeletmintát kizárólag tiszta edényben fogjuk fel és szállítsuk. Kifejezetten steril edényzet csak a mikrobiom vizsgálatok esetén szükséges. Amennyiben nem áll rendelkezésére vizeletminta gyűjtésére alkalmas tiszta edény, ingyenesen biztosítjuk Önnek az alábbi, időpontfoglalóban választható módok egyikén:

  • GLS futárszolgálattal 24 órán belül házhoz szállítjuk. Amennyiben házhozszállítást kért GLS futárszolgálattal, a továbbiakban a GLS a szállítási információkról, és időpontról tájékoztatni fogja Önt. A GLS rendszerébe az Ön által megadott szállítási és elérhetőségi adatok kerülnek be, helytelen adatok megadásáért felelősséget vállalni nem tudunk. Az eszköz átvételét követően a mintát személyesen tudja leadni egyidőben a vérvétel alkalmával az Ön által kiválasztott mintavételi ponton a lefoglalt vizsgálati időpontban.
  • A vizelet mintavételi eszközt személyesen is átveheti a mintavételi ponton. Személyes átvétel esetén az Ön felelőssége, hogy a vizsgálat időpontja előtt legkésőbb 24 órával azt a választott mintavételi ponton átvegye.
Javasoljuk, hogy a vizeletmintát a reggeli első, középsugaras vizeletből vegye, mert ez rendszerint koncentráltabb, mint a napközbeni vizelet. A vizsgálati napon lehetőleg éjjel már ne ürítsen vizeletet, ezzel is biztosítva a reggeli vizelet elégséges mennyiségét. Kérjük, hogy a mintavétel előtt és után is mosson kezet! Mintavétel előtt a húgycsőnyílás környékét szappannal tisztítsa meg, a vizeletminta kontaminációjának elkerülése érdekében. A vizelet első harmadát ürítse a WC-be, majd közvetlenül ezután (törlés nélkül) a középső adagot a bekészített mintatároló edénybe ürítse. A kívánt mennyiség nagyjából 1 dl. Kérjük, itt fokozott figyelemmel legyen arra, hogy kézzel az edény belsejét ne érintse meg. A fennmaradó vizeletet a WC-be ürítheti. FONTOS: Általánosságban a vizeletvizsgálat elvégzését a menstruáció alatt javasolt kerülni, amennyiben a vizsgálat nem sürgős és időzíthető.