/ Whitelab tumormarker vizsgálati kisokos

Whitelab tumormarker vizsgálati kisokos

FONTOS! Önmagában egyik vizsgálat sem alkalmas rákszűrésre, ugyanakkor az emelkedett szint valamilyen kóros folyamatra utalhat a szervezetben. A tumormarkerek többsége nem köthető egy bizonyos szervhez vagy tumortípushoz, s elsősorban a betegségek lefolyásának ellenőrzését szolgálják a rosszindulatú betegség diagnózisát követően.

Ha az adott tumormarker értéke a terápia alatt csökken, az a kezelés hatásosságát jelzi, vagyis a betegség lefolyásának monitorozása mellett előre is jelezhet: az erősen megemelkedett vagy emelkedő értékek kedvezőtlenek. Gyógyult státusz esetében a tumormarkerek vizsgálatának a rendszeres kontrollnál is nagy jelentőségük van, hiszen a hirtelen megemelkedett érték kiújulásra utalhat, ami alapján a kezelőorvos időben észreveheti és kezelheti a visszaesést.

Alfa-fetoprotein;

AFP

máj, petefészek - csírasejtes daganatok;

Emelkedett AFP elsősorban májrák, májáttét, hererák esetében jellemző, de jóindulatú elváltozásokra vagy gyulladásos folyamatokra is utalhat.

Carcinoembrionális antigén;

CEA

vastagbél, végbél, gyomor, máj, hasnyálmirigy, tüdő, emlő, petefészek;

A carcinoembrionális antigén (CEA) magzati és tumorsejtek által termelt fehérje, amely egészséges szervezetben nem fordul elő. Emelkedett értékéből emiatt daganatos elváltozásra lehet következtetni, elsődlegesen vastag-és végbélrákra utalhat, de más szerveket érintő (pl. gyomor, máj, hasnyálmirigy, tüdő, emlő, petefészek) rosszindulatú daganatban is előfordulhat.

Cancer antigén 125;

CA 125

petefészek, endometrium, hasnyálmirigy, máj;

A CA 125 a petefészekrák tumormarkere, rákos elváltozás esetén koncentrációja ugyanis 80+%-kal megemelkedhet. A marker szintje egyéb folyamatok esetében is magasabb lehet, pl. medencegyulladás, menstruáció, endometriózis, valamint terhesség esetén. Alkalmas a petefészekrák terápiájának megválasztására és monitorozására, valamint kiújulásának kimutatására.

Cancer antigén 15,3;

CA 15,3

emlőrák;

A CA 15-3 fehérjét az emlő sejtjei termelik. A fehérjeképzést egészséges sejtek is végzik, viszont a daganatsejtekben fokozott mértékben termelődik. Korai stádiumú emlőrák kimutatására nem elég szenzitív, de hasznos eszköz az áttétes emlőrák esetén a betegség kezelésének monitorozására és az esetleges kiújulás kimutatására.

Cancer antigén 19,9;

CA 19,9

hasnyálmirigy;

Ha ez az antigén nagyobb mennyiségben fordul elő a szervezetben, az emelkedett érték hasnyálmirigydaganatra utalhat. Érzékenysége magas, segít különbséget tenni a hasnyálmirigyrák, az epevezetékrák, valamint egyéb állapotok között. Hatékony eszköze a hasnyálmirigyrák terápiájának monitorozására és az esetleges kiújulás kimutatására.

Neuronspecifikus enoláz;

NSE

kissejtes tüdőrák, hasnyálmirigy, pajzsmirigy, neuroblastoma;

Az NSE vizsgálata elsősorban kissejtes tüdőrák és neuroblastoma esetén a terápia hatékonyságának ellenőrzésére, valamint az állapotváltozás megítélésére alkalmazható.

Prosztataspecifikus antigén;

PSA, fPSA (total PSA, free PSA)

prosztatarák;

Emelkedett PSA érték prosztatagyulladás, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás és rosszindulatú prosztatadaganat esetében is előfordulhat. 45 év feletti férfiak esetében évente ajánlott a vizsgálat elvégzése, amely alkalmas a prosztatarák szűrésére, a prosztata-biopszia szükségességének eldöntésére, a prosztatarák stádiumának megállapítására, terápiájának monitorozására és esetleges kiújulásának kimutatására.

Human Chorio-Gonadotropin;

HCG

here, hasnyálmirigy, petefészek, emlő;

A HCG-t terhességi hormonként is ismerik, melyet a méhlepény (placenta) termel. Jelenléte a szervezetben a várandósság egyik legkorábbi jele lehet, hiszen általában csak terhesség alatt mérhető. Ugyanakkor eltérő értéket okozhat (csökkent HCG) a méhen kívüli terhesség, a vetélés valószínűsége, vagy a nemrégiben történt abortusz, továbbá (emelkedett HCG értéket nem várandós nőknél és férfiaknál) bizonyos daganatok és kóros szövetek is.

Humán epididymis protein 4;

HE4

petefészek, tüdő;

A HE4 vizsgálat segítheti a hámeredetű petefészekrák kezelésének monitorozását, a betegség stádiumának, valamint az esetleges kiújulás kimutatását. A HE4 légzőszervi és nemzőszervi szövetekben csak alacsony mértékben választódik ki, a tüdő hámszövetének sejtjeiben, és néhány petefészekrákban viszont magas szintet mutat. Petefészekrák szűrésére a CA 125 markerrel együtt használják, amely módszer segít elkülöníteni a CA125 petefészek ráktól független emelkedését.

ROMA index

HE4 + CA-125 rizikó becsléssel

A CA-125 és HE4 tumormarker vizsgálatok együttes alkalmazása, amely a hámeredetű petefészekrák valószínűségének becslésére szolgál, segít a korai stádiumú daganat diagnosztizálásában.