/ Hírek

Hírek

Majomhimlő molekuláris biológiai laboratóriumi tesztje elérhető az Avidin Kft-nél

Az Avidin Kft munkatársai Dr. Fehér Liliána főmunkatárs vezetésével beállították a majomhimlő molekuláris biológiai laboratóriumi tesztjét. A speciális mintavétel a szegedi Deák Praxis rendelőben és a Whitelab budapesti Westend tesztpontján elérhető. A minták feldolgozása és a leletezés 48 órán belül megtörténik.

A majomhimlő fertőzőbetegséget, a dupla szálú DNS-t tartalmazó, zoonózisos majomhimlő vírus okozza. A vírusnak több változatát azonosították, ezeknek a fertőzőképessége is különböző, és eltérő súlyosságú betegséget okoznak. A 2022-es, Európát is érintő járványt nyugat-afrikai változat okozza, mely bár enyhébb tünetekkel járó betegséget okoz, nagyon ritkán halálos kimenetelű, de ennek aránya jóval 1 százalék alatt van. A betegség – amelynek tünetei 2-4 hétig tartanak – emberen és több állatfajon is megjelenhet, állatról emberre vagy egyik személyről a másikra terjedhet, a bőrön felszakadó hólyagok szövetnedvével, testnedvekkel, légutakból kijutó cseppekkel és a beteg közvetlen környezetéből származó szennyezett anyagokkal. A lappangási idő általában egy-két hét.

A majomhimlő tünetei nagyon hasonlítanak a himlő tüneteihez, de enyhébbek azoknál. A majomhimlő lehetséges tünetei közé tartozik: fejfájás, izomfájdalmak, hátfájás, láz és hidegrázás, általános gyengeség, fáradékonyság, nyirokcsomó-duzzanat, az egész testen megjelenő, pattanásokra emlékeztető, hólyagos kiütések. A kiütések általában az arcon jelennek meg először, majd a következő napon a test többi részére is átterjednek. Szövődmény kialakulásához vezethet, mint például szemfertőzés, látásvesztés, hegesedés. Nem ritka a tüdőgyulladás, hányás, hasmenés és annak következményeként fellépő kiszáradás.

A vizsgálatok szerint a betegek a kiütések megjelenése utáni első hétben fertőznek. A majomhimlő virulenciája, fertőzőképessége azonban elmarad a himlőétől.

Kifejezetten a majomhimlő-fertőzés kezelésére használt, klinikailag bizonyított módszerek nem ismertek. Mint a legtöbb vírusos betegségnél, a kezelés ebben az esetben is az ú.n. támogató tünetkezelés. Ezek lehetnek lázcsökkentő szerek, vagy a másodlagos bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott antibiotikumok, esetleg a szövődmények megelőzését szolgáló szerek.

A himlő elleni vakcina a majomhimlő ellen is véd.

Majomhimlő azonosításánál általában a klinikai tünetek (vagyis a jellegzetes kiütések) mellett az is szükséges kritérium, hogy valószínűsíthető legyen, hogy kapcsolatba került, kerülhetett majomhimlős esettel. Mivel a majomhimlő más, bőrkiütésekkel járó betegségekre, például bárányhimlőre is hasonlíthat, elengedhetetlen a laboratóriumi vizsgálat. Ennek során a kiütésekből vett mintát elemzik, ahol a vírusrészecskék örökítőanyagát mutatják ki.