/ Hírek

Hírek

PCR teszt vs. antigén gyorsteszt magánúton – melyiket válassza?

Bár már 2 éve a mindennapjaink része a koronavírus, a vizsgálatokkal kapcsolatban továbbra is sok kérdés van, ezért kezdjük most az alapoknál. A Covid-fertőzés vizsgálatára alapvetően háromféle módszer létezik:

 • a vírus örökítőanyagának (RNS) laboratóriumban történő kimutatása légúti mintából (garat- vagy orrnyálkahártyáról) PCR teszt révén;

 • vírusfehérje (Spike-protein) kimutatása antigén gyorsteszttel felsőlégúti mintából (orrnyálkahártyáról, vagy a szájüregen keresztül a garatívek mögül);

 • a vírus elleni védettség mérése vérmintából (a szervezet által a vírus ellen termelt ellenanyagok, azaz antitestek detektálása, továbbá a hosszú távú immunológiai memóriát biztosító T- és B-sejtek számszerűsítése – erről egy másik cikkünkben írtunk).

A módszerek, s a hozzájuk kapcsolódó tesztek a fertőzés más-más szakaszában alkalmazhatók. Az alábbi ábrán ezt szemléltetjük.

Az aktív fertőzés kimutatására tehát a PCR és antigén gyorsteszt alkalmazhatók. A hatósági tesztelések során a protokoll, hogy a fertőzésgyanús, tünetes személyeket először antigén gyorsteszttel vizsgálják. Ha pozitív, nincs szükség további tesztelésre, a fertőzés igazolást nyert. Ha viszont a gyorsteszt negatív, akkor PCR tesztet is végeznek.

A magánúton történő tesztelések során viszont a tesztet igénylők nehezebb helyzetben vannak, hiszen laikusként nehéz megítélni, hogy melyik vizsgálatot érdemes választani, ráadásul a tesztek ára is befolyásolhatja a döntést. Emiatt úgy gondoljuk, hogy teljeskörű tájékoztatással, a nálunk elérhető tesztek részletes bemutatásával segíthetünk leginkább a választásban.

Hagyományos RT-PCR teszt

Az örökítőanyag kimutatására, azaz az aktuális fertőzöttség igazolására a legmegbízhatóbb módszer az ún. PCR teszt (polimeráz láncreakció). Ez a legmagasabb érzékenységű vizsgálati módszer.

A vizsgálat tudományos háttere: az elemzés során a laboratóriumban a levett mintából először reverz transzkriptáz (RT) enzim segítségével DNS-t (örökítőanyagot) készítenek. Az eljárás második lépésében az örökítőanyagot felszaporítják – ez a PCR módszer – a könnyebb vizsgálhatóság érdekében.

Megfelelő mintavétel mellett a PCR teszt már a tünetek megjelenése előtt igazolhatja a fertőzöttséget. Ez a teszttípus mutatja ki tehát a leghamarabb (akár a fertőzés első napján) és egyúttal a legtovább (akár lezajlott fertőzést követően is) a vírus örökítőanyagát a szervezetben.

A PCR teszt menete a WhiteLabnál: a PCR mintát elsősorban garatból vesszük, de kérhető orrból történő, vagy kettős légúti mintavétel is. A mintavétel során egy vattás végű flexibilis pálcát nyomunk a garat (torok) falához, majd a kapott mintát egy mintatartó csőbe mossuk. A csőben található folyadék – az Avidinlab saját fejlesztésű reagense: ATM-1 vírustranszport médium – fertőzött páciens esetén azonnal inaktiválja a vírust, de akár 72 óráig megtartja a vizsgálathoz szükséges RNS szerkezetet, így az eljárás nem csak egyszerű és gyors, de tökéletesen biztonságos is.

A PCR teszt ára 19.500 Ft (hatósági ár), amely magában foglalja az időpontfoglalás, a mintavétel és a diagnosztika a magyar nyelvű hivatalos lelet és egy második idiegennyelvű QR kóddal ellátott lelet minden költségét.

Előnyei

Hátrányai

 • a legjobb módszer a koronavírus jelenlétének igazolására

 • a mintavétel szaktudást és speciális mintavételi eszközt igényel, a minta kiértékelését laboratóriumban szükséges végezni

 • alkalmazásával a tünetmentes hordozók is kiszűrhetők

 • mindezek miatt drágább diagnosztikai módszer

 • magas megbízhatóság és érzékenység

 • nem megfelelő minta esetén (pl. mintavétel előtti étkezés, folyadékfogyasztás) álnegatív, vagy álpozitív eredményt adhat

 • hatóságilag elfogadott teszttípus

 • uniós digitális COVID igazolvány kiadásához alkalmas

 • PCR teszt eredmény tesztpontjainkon végzett mintavétel esetén 24 órán belül, budapesti és budaörsi tesztpontokon végzett mintavétel esetén 15 órán belül (Kiszállásos mintavétel esetén egységesen 24 óra országosan!)

 • minden tesztpontunkon elérhetőMikor és kinek ajánljuk?

 • Igazoltan koronavírusos személlyel való közvetlen kapcsolat esetében,

 • tipikus tünetek esetén, továbbá

 • magánegészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez, és

 • utazáshoz (ha olyan országba utazik, ahol szükséges tesztigazolás).

Kombinált PCR teszt: Covid-19 + Influenza

A koronavírus RNS és az influenza vírus kimutatása egy mintavételből. Magas érzékenységgel tesz különbséget a hasonló tünetekkel járó influenza-A, influenza-B és koronavírus infekció között. Így, ha például lázas személlyel találkozunk, akinek „COVID-státusza” nem ismert, akkor a kontaktust követően kombinált teszt elvégzése a legjobb választás.

 • rendszeres szűréshez (pl hetente)

PCR teszt előtt legalább 4 órával nem szabad enni, inni, dohányozni, fogat mosni, szájvízzel öblögetni, rágózni.Antigén gyorsteszt

Az antigén gyorsteszt a koronavírus Spike-proteinjét (vírusfehérjét) mutatja ki, aktív fertőzöttség és fertőzőképesség igazolására használatos módszer. Mivel ez a teszttípus a vírusfehérje jelenlétét vizsgálja, így a jelenlegi ismeretek alapján a fertőzőképesség vizsgálatának legbiztosabb eszköze. A mintavétel orrból történik.

Pozitív antigén gyorsteszt esetében a fertőzést igazoltnak tekintjük, a negatív antigén teszt ugyanakkor nem zárja ki az esetleges fertőzöttséget a tünetmentes időszakban. . A betegség korai szakászában ugyanis a vírusfehérjék még nincsenek jelen a szervezetben, továbbá a fertőzés súlyosságától függően előfordulhat, hogy a nyálkahártyán csak kisebb mennyiségben jelennek meg, amely esetekben az antigén gyorsteszt álnegatív eredményt mutat.

Az antigén gyorstesztek korlátozottsága abból adódik, hogy lényegesen magasabb a „detektálhatósági limitjük”, mint a PCR teszté. Ezt azt jelenti, hogy az antigén teszt pozitivitásához a szervezeten belül jobban el kell terjednie a vírusnak. Vagyis, míg friss fertőzés esetében a PCR teszteknél minimális a fals negatív tesztek valószínűsége, addig ez az arány antigén gyorsteszteknél magasabb.

A megfelelően elvégzett antigén teszt a tünetek megjelenését követően 3-4 nappal mutatja a legjobb hatékonysággal az eredményt. Meglévő tünetek esetében negatív gyorstesztet követően javasoljuk PCR teszt elvégzését.

WhiteLab mintavételi pontjainkon Clungene® COVID-19 antigén gyorstesztet használunk, amely rendelkezik EU megfelelőségi nyilatkozattal, a termék az Európai Unióban regisztrálva van.

 • DIMDI regisztrációs száma: DE/CA05/IvD-238321-1547-00

 • OGYÉI nyilvántartási száma: HU/CA01/55505/20

Ez egy laterális tesztcsík (LFD) immunpróba, szenzitivitása (pozitív százalékos egyezése): 91,4%, specificitása (negatív százalékos egyezése): 100%.

Az Ag gyorsteszt kedvezményes ára 8.500 Ft, amely magában foglalja az időpontfoglalás, a mintavétel és a diagnosztika és a hivatalos magyar nyelvű plusz egy választott idegennyelvű QR kóddal ellátott lelet minden költségét.

Előnyei

Hátrányai

 • gyors és olcsóbb teszttípus

 • a mintavétel szaktudást és speciális mintavételi eszközt igényel. A nem megfelelő mintavétel extrém módon növeli a teszt érzékenységi küszöbét.

 • antigén gyorsteszt eredmény mintavételt követő 15 perc után, hivatalos lelet 3 órán belül

 • a teszt érzékeny a mintavétel időpontjára, túl korai mintavétel esetében álnegatív eredményt adhat.

 • nem megfelelő minta esetén (pl. mintavétel előtti étkezés, folyadékfogyasztás) álnegatív, vagy álpozitív eredményt adhat

 • minden tesztpontunkon elérhető

 • a negatív eredmény nem zárja ki a betegséget

Mikor és kinek ajánljuk?

 • tipikus Covid-tünetek megjelenését követően azonnal

 • utazás esetén (ha olyan országba utazik, ahol szükséges tesztigazolás és elfogadják az antigén gyorstesztet).

 • Ha a közelmúltban igazoltan átesett koronavírus fertőzésen, akkor esély van rá, hogy PCR-tesztje továbbra is pozitív lesz annak ellenére, hogy már nem fertőz és nem is beteg. Ezekben az esetekben kifejezetten javasoljuk az antigén-teszt elvégzését, ha újbóli megbetegedéstől tart, vagy gyógyulásáról szeretne visszaigazolást kapni. Az antigén-teszt ebben a speciális esetben megbízhatóbb.

 • Ha nincs idő megvárni a PCR teszt eredményét (pl. üzleti találkozó előtt közvetlenül)

Antigén gyorsteszt előtt – a PCR teszthez hasonlóan – legalább 4 órával nem szabad enni, inni, dohányozni, fogat mosni, szájvízzel öblögetni, rágózni.

Expressz PCR teszt – a Whitelab egyedülálló tesztje

Ez a különleges teszttípus ötvözi a PCR teszt megbízhatóságát a rapid tesztek gyorsaságával: közvetlenül a koronavírus RNS-ét mutatja ki a levett mintából, de az eredményre nem kell „hosszú” órákat várni, mindössze 90 perc alatt küldjük a hivatalos leletet. A tesztet azoknak ajánljuk, akiknek a legmegbízhatóbb és leggyorsabb tesztre van szükségük.

Az Expressz PCR teszt ára 29.500 Ft, amely magában foglalja az időpontfoglalás, a mintavétel és a diagnosztika, a magyar nyelvű hivatalos lelet, plusz egy választott idegen nyelvű QR kóddal ellátott lelet minden költségét.

Előnyei

Hátrányai

 • gyors: mintavételt követő 90 percen belül hivatalos leletet közlünk

 • a mintavétel szaktudást és speciális mintavételi eszközt igényel

 • megbízható

 • a speciális eljárás miatt drágább diagnosztikai módszer

 • a legtöbb tesztpontunkon elérhető

 • nem megfelelő minta esetén (pl. mintavétel előtti étkezés, folyadékfogyasztás) álnegatív, vagy álpozitív eredményt adhat

 • uniós digitális COVID igazolvány kiadásához alkalmasAz Expressz PCR teszt előtt legalább 4 órával nem szabad enni, inni, dohányozni, fogat mosni, szájvízzel öblögetni, rágózni.