/ Hírek

Hírek

PCR teszttel már a nátha is szűrhető lesz!

2022. februárja áttörést hozott a Covid-szűrések terén. Laborpartnerünk, az Avidin Kft. egy középkorú férfi PCR mintájában a koronavírus normál, régóta jelenlévő, náthaszerű tüneteket okozó változatát mutatta ki.

A férfinak napokon át tipikus omikronos tünetei voltak, – orrfolyás, fejfájás, fáradtság – de minden elvégzett antigén és PCR teszt negatív volt, utóbbi az influenzát is kizárta.

Egy különleges technikával, teljes szekvenálással meghatároztuk, hogy ez koronavírus, de nem covid, hanem egy alfa családhoz tartozó, úgynevezett 229E törzs, ami a közönséges nátháért felelős.” – mondta Puskás László, a labor ügyvezetője.

Az esettel összefüggésben ellenőrizték a háziorvosok által, valamint a Whitelab tesztpontokon használt antigén gyorstesztek hatékonyságát is, és mind az 5 negatívat mutatott. Nem zárható ki, hogy vannak olyan antigén tesztek, amelyek fals-pozitív eredményt mutattak volna, feltételezve, hogy covidos az illető, de ebben a vizsgálatban a részt vevő gyorstesztek jól vizsgáztak.

A világjárványt okozó Covid 2019-es megjelenése óta számos cikk szól arról, hogy a koronavírus nem új kórokozó, a téli hónapokban szezonálisan, évről évre sokakat megbetegít, de csak viszonylag enyhe tüneteket okoz. A 2021-2022-es tél kihívása, hogy az omikron variáns a náthához és influenzához nagyon hasonló tüneteket okoz, és a három vírus szezonja gyakorlatilag egybeesik.

Az Avidin ügyvezetője az Indexnek elmondta, hogy eddig nem volt indokolt a nátha szűrése, de az omikron miatt fontos kérdés, hogy mi okozza a tüneteket. A genetikai szekvenálás hosszadalmas és költséges eljárás, ezért a laboratórium most egy gyorsabb és olcsóbb PCR tesztet fejleszt, ami alkalmas lesz a koronavírusok megkülönböztetésére.

A PCR-módszer nem új keletű, számos vírus kimutatására alkalmas. Eddig is szűrhettük volna vele a régóta ismert, közönséges náthát okozó koronavírusokat, de erre senki nem tartott igényt. Most azonban lényeges kérdéssé vált, hiszen ha csak ez áll a háttérben, akkor a betegre nem vonatkoznak olyan szigorú karanténszabályok, mint például abban az esetben, ha az omikron-variánst kapta el.”

Az új eljárás tehát a karanténszabályok enyhítésében fontos szerepet játszhat, hiszen sok omikronos tüneteket produkáló beteg elkerülhetné a vesztegzárat.Forrás:

https://www.facebook.com/AvidinBiotech/posts/3019888184937338

https://index.hu/belfold/2022/02/07/covid-19-koronavirus-natha-pcr-teszt-omikron/