/ Hírek

Hírek

T-sejt vs. B-sejt vizsgálat – melyik „mit tud”?

Fertőzés vagy védőoltás – leggyakrabban az inaktivált, teljes vírust tartalmazó védőoltások – után számos esetben előfordul, hogy hagyományos antitest tesztek esetében alacsony, vagy nem mérhető ellenanyag szint, ez azonban nem jelenti egyértelműen azt, hogy az illető ne lenne védett. A Covid-19 elleni immunitáshoz ugyanis az ún. B- és T-sejtek is hozzájárulnak. De mik ezek a sejtek?

Leegyszerűsítve, a T- és B-sejtek immunológiai memóriát biztosítanak, hosszútávú védelmet jelentenek a Covid-19 vírussal szemben. Míg az ellenanyagszint (antitestek száma) idővel csökken, a memóriasejtek akkor is fennmaradhatnak, ha nem mérhető a szérumbeli antitestek szintje. T- és B-sejt vizsgálataink során a levett mintából ezeket a sejteket azonosítjuk. A T-sejt vizsgálatok során (T-sejtes immunitás és Teljes védettségi vizsgálat) országszerte egyedülálló módon háromféle (S és N) vírusspecifikus T-sejtpopulációt vizsgálunk:

1. az ölősejteket, melyek elpusztítják a vírussal fertőzött sejteket, 2. a segítő sejteket, melyek az ölősejteket segítik, és 3. az emlékező sejteket, melyek később, akár évek múltán is felismerik a fertőzést és támogatják az ellenanyag-képződést.

Ezeket a SARS-CoV-2 vírusra aktiválódni képes sejteket vénás vérből vett mintából egyesével azonosítjuk. Minél magasabb a kimutatott, aktiválódni képes T-sejtek száma, annál erősebb az egyén immunitása.

A B-sejt vizsgálat során az élősejteket vizsgáló módszer azokat a memóriasejteket detektálja, amelyek a Sars-Cov2 tüskefehérje (S) elleni antitesteket képesek termelni. A T-sejthez hasonlóan minél magasabb a vérmintából kimutatott, aktiválódni képes B-sejtek száma, annál erősebb az immunitás.

Ha tehát arra kíváncsi, hogy hosszú távon védett-e a coviddal szemben, a Whitelabnál háromféle vizsgálat közül választhat:

• T-sejtes immunitás • B-sejtes immunválasz • Teljes védettségi vizsgálat (kétféle, „S+N” antitest + T-sejt vizsgálat)

B-sejtes vizsgálatunk átmenetileg nem elérhető.