/ Hírek

Hírek

Új vírusteszt az akut felső légúti megbetegedés azonosítására

Legújabb vizsgálatunk, a Kombinált légúti vírusteszt a már ismert PCR módszerrel mutatja ki a légúti vírusok örökítőanyagát. A teszt megbízhatóan különíti el a felső légúti megbetegedéseket, és az azért felelős, hasonló tünetekkel járó vírusokat, úgy mint:

  • SARS-CoV-2 koronavírus

  • közönséges náthát okozó (korábban is ismert) alfa és béta koronavírusok

  • influenza-A, influenza-B vírus

  • RSV (respiratory syncytial virus)Az új PCR teszttel azonosítható vírusokról


Alfa és béta koronavírusok

A közönséges náthát okozó, korábban is ismert alfa és béta koronavírusok szezonálisan, vagyis az év meghatározott szakaszában jelennek meg, cseppfertőzéssel terjednek. Legtöbbször a kisgyermekek terjesztik, de a felnőtteknél is okoz tüneteket. A tünetek enyhék, csak immunbetegek esetében lehet súlyosabb lefolyás.

A teszt során 2 fajta alfa családhoz és 1 béta családhoz tartozó vírus jelenlétét mutatjuk ki specifikus PCR módszerrel.


Influenza-A és Influenza-B vírusok

Az influenza vírusok szintén szezonálisan jelennek meg, cseppfertőzéssel terjednek. Magas lázat, hosszan elnyúló betegséget, idősek és immunbeteg embereknél súlyosabb lefolyású betegséget is okoznak. Az influenza elleni védőoltások csak részben védenek, és több törzs is jelen lehet.


RSV vírus

Kisgyermekek körében a légúti fertőzések egy részéért a(z ugyancsak cseppfertőzéssel terjedő) respiratory syncitial vírus (RSV) tehető felelőssé. Felnőtt életkorban és a gyerekek egy részénél a fertőzés egy egyszerű nátha lezajlásához hasonló, ám csecsemőknél és kisgyermekeknél – különösen a koraszülött babáknál – a fertőzés komoly következményekkel járhat.


SARS-CoV-2 koronavírus

Ez a Covid-19 betegséget és a jelenleg is járványt okozó vírus, amely már több, mint 2 éve folyamatosan jelen van, hullámokban erősödik és gyengül. Az előzőekben bemutatott az influenzához és náthához képest a főbb különbségek

  • a szezonalitás: míg a nátha/influenza ősztől-tavaszig tart és a tartós meleggel megszűnik, a covidot nem állítja meg a napsütés;

  • a reprodukciós index (R0), terjedési sebesség: ez a szám azt mutatja meg, hogy 1 beteg átlagosan hány másik személyt fertőz meg. 1 vagy 1 alatti érték a járvány zsugorodását, stagnálását jelenti. A Covid esetében ez a szám 2-2,5 közé tehető, az influenza ennél jóval alacsonyabb.1

  • a mutációs képesség: túl 4 hullámon, az ötödiket taposva a saját szemünkkel is látjuk, hogy 2 év alatt mennyit változott a vírus. A vuhani és brit variáns már rég a múlté, túl vagyunk a deltán is, most pedig az omikronnal küzdünk.

  • a kórházi ellátást igénylők aránya és halálozási arány: a napi statisztikák sajnos magukért beszélnek, a „covidosok” körében nagyon sok az intenzív ellátásra szoruló és magas köztük a halálozási arány.


Mindezek magyarázattal szolgálhatnak a Covid-19 esetében a szigorú karanténszabályra, de a többi felsorolt vírus esetében megfelelő óvatosság mellett nem indokolt a vesztegzár. A Komplex légúti vizsgálat lehetővé teszi tehát a tünetes betegek számára, hogy a Covid kizárásával elkerüljék a kötelező hatósági karantént, és egyúttal a panaszokat okozó más vírusok – influenza, nátha vagy RSV – azonosítása révén megfelelő kezeléssel mielőbb meggyógyuljanak.