Whitelab
Hüvelyi mikrobiom laborvizsgálat

99.000Ft

A hüvelyi mikrobiom vagy mikroflóra a vaginában élő mikroorganizmusok, elsősorban baktériumok és gombák összessége. Ezek a mikróbák egy összetett ökoszisztémát alkotnak és hatással vannak az emberi egészségre. A hüvelyben megtalálható baktériumok túlnyomó többsége nem káros, sőt, épp ellenkezőleg: fontos szerepük van az egészséges hüvelyi környezet fenntartásában.

A legtöbb nő esetén a hüvelyi mikrobiom akkor van egyensúlyban, amikor annak diverzitása (biológiai sokfélesége) alacsony. Ez azt jelenti, hogy kevés baktériumfaj alkotja, jellemzően Lactobacillusok. A tejsavbaktériumok közé tartozó Lactobacillusok sokrétű védelmező funkciót látnak el. Számos urogenitális (húgyivari) rendszert érintő betegség megelőzésében játszanak szerepet, mint például a bakteriális vaginózis, élesztőgomba fertőzések, nemi úton terjedő fertőzések, húgyúti infekciók, sőt, feltehetőleg a rákos megbetegedések ellen is védelmet nyújtanak.

A hüvelyi mikrobiom egyénenként eltérő és az időben is változhat az összetétele. Hagyományos mikrobiológiai módszerekkel nem állapítható meg a részletes mikróbaösszetétel, és a kóros állapottal összefüggésbe hozható változások sem tanulmányozhatók. Az olyan korszerű vizsgálati módszerek, mint a PCR technológia és az újgenerációs szekvenálás elterjedésével elérhetővé vált a baktériumok, gombák és vírusok nagy felbontásban történő elemzése, specifikus fajok meghatározása és mikróbaközösség-típusok elkülönítése.

A hüvelyi mikrobiom vizsgálata nem tenyésztésen alapul, hanem molekuláris biológiai módszereket alkalmaz. Így egyedülálló módon minden mikróbatípusról információt nyújt: a baktériumok és gombák részletes összetételén túl vizsgálja egy egysejtű protozoon, a Trichomonas vaginalis jelenlétét, valamint képes kimutatni a hüvely egészségét érintő vírusokat (HPV típusmeghatározással, HSV-1, HSV-2, EBV, MCV, HCMV, és adenovírusok).

A genitális szemölcsöket és a herpeszeket nehéz megkülönböztetni, mivel mindkettő a nemi szervek területén jelenik meg. Tesztünk meg tudja különböztetni a herpesz és a humán papilloma vírus fertőzést. A HPV egy nagyon gyakori víruscsoport, amely a legtöbb embernél nem okoz problémát, de egyes típusai genitális szemölcsöket vagy rákot okozhatnak. Tesztünk meghatározza a HPV azon szerotípusait, amelyek információval szolgálnak a magas vagy alacsony kockázatú típusokról. A méhnyakrákot okozható magas kockázatú HPV-típusok (16 és 18) szűrése javasolt, ha Ön 30 és 65 év közötti átlagos kockázatú nő.

A vizsgálat során a hüvelyét alkotó baktériumok összetétele alapján a mikrobiomját az öt általános kategória egyikébe, az úgynevezett közösségi állapotjelző típusba (angolul Community State Type) soroljuk. Ez az információ azért fontos, mert a hasznos baktériumok által nyújtott védelem szintje és az egészségre gyakorolt hatása attól függően változik, hogy a hüvelyi mikrobiomja melyik közösségi állapotjelző típusba tartozik.

Végül, de nem utolsó sorban a hüvelyi mikrobiom vizsgálat az egyetlen olyan részletes elemzést nyújtó teszt, amely a mikrobiomösszetétel megadásán túl különféle antibiotikum rezisztencia gének kimutatására is alkalmas. A rezisztenciagének ismerete támpontot ad a nőgyógyászoknak, hogy az esetleges problémákat olyan antibiotikummal kezeljék, amely ellen nem alakult ki ellenállóképesség.