Whitelab
1982-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Március 24-én a tuberkulózis világnapjává nyilvánította. 142 éve ezen a napon jelentette be Robert Koch német orvos és kutató a TBC-t okozó baktérium a mycobacterium tuberculosis azonosítását, azaz felfedezte, hogy pontosan mi okozza a megbetegedést és annak terjedését...
Vissza
Tuberkulózis világnap

1982-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Március 24-én a tuberkulózis világnapjává nyilvánította. 142 éve ezen a napon jelentette be Robert Koch német orvos és kutató a TBC-t okozó baktérium a mycobacterium tuberculosis azonosítását, azaz felfedezte, hogy pontosan mi okozza a megbetegedést és annak terjedését.

A világban még most is több millió megbetegedést regisztrálnak minden évben, ám Magyarországon a múlt század első felében számított népbetegségnek. Ebben az időszakban fogalmazódott meg a szigorú szűrési protokoll bevezetésének szükségessége, melyet azóta is alkalmazunk (tüdőszűrés), valamint kötelezővé vált a vakcináció (BCG oltás) így már 70 éve minden magyarországi újszülött részesül a TBC elleni védőoltásban.

A 80-as évekig úgy tűnt, hogy ezt a harcot sikerült megnyerni, ám a hagyományos antibiotikumoknak ellenállób törzsek is megjelentek, valamint a vakcina is vesztett az új törzsekkel szembeni immunizációs erejéből. Az elmúlt években magyarországon néhány száz új esetet regisztráltak, míg az Európai Unióban néhány tízezret. Ma tehát a fejlett országokban nem nevezhető népbetegségnek a TBC, de ehhez hosszú küzdelmes munka vezetett, melyet napjainkban is folytatni szükséges.

A TBC világnapján megemlékezünk a betegek és a kór áldozatai mellett arról a hatalmas és áldozatos tudományos és társadalmi munkáról is, ami sokmillió ember életét mentette meg a szűrési programok és a hatékony oltási tervek bevezetésével.

A Whitelab csapatával ezzel a bejegyzéssel állítunk emléket a szűrővizsgálatok és a megelőzés szervezésében szerepet vállaló magyaroknak, kórházi és egészségügyi dolgozóknak, társadalmi munkát végzőknek, kutatóknak, tudósoknak, akik milliók éleltét mentették meg munkájukkal. Köztük is egy nevet kiemelve emlékezünk Korányi Frigyesre, aki úttörő munkát végzett a tuberkulózis röntgen diagnosztikájának megteremtésében, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet dolgozóira, mely intézet 1901-es megalapításá óta a hazai TBC elleni küzdelem zászlós hajója.