Whitelab
A koronavírus világjárvány már több, mint 2 éve van jelen életünkben és talán kijelenthetjük, hogy a nehezén már túl vagyunk. Védőoltásokat kaptunk, hogy a vírus nehezebben döntsön le a lábunkról és megtanultuk olyan egészségügyi és járványügyi intézkedések fontosságát, mint a zárt térben...
Vissza
Mikor nem fertőz tovább a Covid?
A koronavírus világjárvány már több, mint 2 éve van jelen életünkben és talán kijelenthetjük, hogy a nehezén már túl vagyunk. Védőoltásokat kaptunk, hogy a vírus nehezebben döntsön le a lábunkról és megtanultuk olyan egészségügyi és járványügyi intézkedések fontosságát, mint a zárt térben való maszkviselés, vagy a fertőzött családtag elkülönítése és a tesztelés fontossága. Sokkal jobb tehát a helyzet, mint 2 évvel ezelőtt, sokkal többet tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében.

Ugyanakkor azt is megtanultuk, hogy a SARS-CoV-2 vírus nem egy változatlan, állandó, mindig ugyanúgy viselkedő kórokozó. Számos variánsával találkoztunk már és számos új variáns megjelenésére lehet még számítani, melyek mindig egy picit eltérően viselkednek a korábbi variánsoktól.

Karácsonykor az új variánsok megjelenése még nagyobb valószínűséggel bír, mint bármikor máskor az évben, hiszen ez az az ünnep, mikor a legtöbb ember felkerekedik meglátogatni családtagjait, szeretteit. Ez mind az országon belül, mind az országon kívül nagy „migrációt” jelent és nem csak Magyarország tekintetében, hanem csaknem az egész világban. A nagy számú utazó és a nagy számú találkozás lehetőséget biztosít az új variánsok terjedésének.

A nyár második felében regisztrált kisebb intenzitású járványhullám során az omikron variáns BA.4 és BA.5 altípusai voltak jellemzők. Az epidemiológiai előrejelzések alapján karácsonykor az omikron variáns BQ.1 változata terjedhet el nagyobb mértékben számos európai nagyvárosban, mialatt a BF.7 és a BA.2.75 változatok sem fognak eltűnni az utazások és látogatások miatt.

Csaknem biztos tehát, hogy az ünnepek alatt és után növekvő esetszámra számíthatunk, ami szinte kivédhetetlennek tűnik.

 

Ha elkaptuk a Covidot, akkor meddig fertőz?

A legfrissebb tanulmányok változatlanul azt a javaslatot teszik (egybevágva a Magyarországon is alkalmazott karantén szabályokkal), ha pozitív a tesztünk 5 napig izoláljuk el magunkat. Ezt követően, ha nincsenek tüneteink (vagy nem is voltak) és legalább 24 órája láztalanok vagyunk, akkor az izolációt megszüntethetjük. Az 5 napos szabály alkalmazása javasolt a fertőzött személy szoros kontaktjainál is. Azaz 5 napig kerüljék a társasági élet színtereit, tömegközlekedést, bevásárlóközpontokat, éttermeket, szórakozóhelyeket és más zsúfoltabb zárt tereket. Valamint ez idő alatt figyeljék meg, hogy kialakul-e náluk a koronavírus fertőzésre jellemző bármely tünet. Amennyiben nem, úgy a bizonyosság érdekében 5 nap elteltével érdemes elvégezni egy antigén-gyorstesztet, mely negatív esetben további intézkedéseket már nem tesz szükségessé.

 

Na de mikor nem fertőz már a Covid? Mikor lesz teljesen vége a koronavírus fenyegetésének?

Ez a kérdés a kezdetek óta foglalkoztatja a kutatókat, klinikusokat és a világ lakosságát is. Egy német virológus – Cristian Drosten – nemrégiben két okra hívta fel a figyelmet, melyek a világjárvány végét és a vírus endémiás jellegű járvánnyá enyhülését jelenthetik. Az endémia azt jelenti, hogy a fertőzés megszokott és rendszeres előfordulása egy adott népesség körében, meghatározott földrajzi területen jellemző. Ez már nagy előrelépés lenne.

Az egyik ok az endémiává válás irányába, hogy egy-egy hullám megtöréséhez már kevéske környezeti változás is elegendő, azaz például egy nyári időszakban, melegebb környezetben jellemző vírus variáns fertőzőképessége az őszi időszakban már igen meggyengül. Ha ezt a törékeny jellemvonást összeadjuk az oltások sikerével könnyen lehet, hogy rövidesen endémiává szelídül a világjárvány.

Ugyanakkor a két karácsonykor is jellemző szubvariáns (BQ.1 és BF.7) új kihívást jelent az oltottak és a Covidon átesettek körében is, mert egy immunológiai megkerülő tulajdonságra tett szert a vírus, mellyel kibújhat szervezetünk védekező válaszreakciója alól. Ezért aztán egy enyhe, de jól detektálható hullámra mindenképpen lehet majd számítani a téli időszakban, melynek kezdete éppen egybe is eshet az ünnepekkel a fentebb kifejtettek miatt.