Whitelab
Hogy megértsük ezt a nem túl egyszerű témát, kezdjük az elején. Tumormarkereknek azokat az anyagokat nevezzük, amiket vagy tumoros sejtek termelnek, vagy normális sejtek termelnek tumoros sejtek jelenlétére reagálva. Kicsit pontosítva ezek olyan anyagok, amiket bizonyos tumorsejtek sokkal nagyobb mennyiségben termelnek, mint a normálisak...
Vissza
Laborvizsgálat? Minek, ha sportos életmódot folytatok?

Mozogni jó! Elérni egy sportos külsőt eszméletlen motiváló célkitűzés. A legtöbben talán pont ezért kezdenek el sportolni. És akkor egyszerre csak megtapasztaljuk, hogy nem csupán külsőnk lendül formába, de egyre jobb a közérzetünk, egyre energikusabbak vagyunk, pihentetőbb és kiegyensúlyozottabb az éjszakai alvás és jobban bírjuk a stresszt, megterhelést. Hát persze, hiszen nem csak izmaink kerülnek formába. Szervezetünk egészséges működéséhez is ideális testsúlyra, jó fizikai teljesítő képességre és fokozatos, rendszeres megterhelésre van szükség.

Aki már eljutott a felismeréshez, hogy sokkal jobban érzi magát a bőrében, mikor rendszeresen sportol, szemben azzal, mikor csak passzív pihenést választ feltöltődésként, az tudatos egészségfejlesztésbe kezd, hiszen látja, tapasztalja mekkora kincs egy jól működő, egészséges szervezet.

Életmódváltás, helyes táplálkozás, káros szenvedélyek kiiktatása, mentális egészségmegőrzés és így tovább… Sokszor halljuk ezeket a szavakat a sportolás mellett, vagy annak kontextusában. Érthető, hogy kapaszkodókra van szükség, ha már nem „csak” egy kis mozgásról van szó, hanem kimerítenénk az egészséges életvitel adta lehetőségeket. Szerencsére már az interneten is elérhető számos információ a diétás javaslatoktól egészen konkrét life hack-ekig. 

De semmi sincs ingyen. Változtathatunk étkezésünkön, változtathatunk egészségkárosító szokásainkon, bevezethetünk új dolgokat, mint pl. vitamin pótlás, reggeli jeges fürdő, állandó időpontban történő ébredés, stb.., vagy kísérletezhetünk is, mit díjaz szervezetünk és mi az, ami nem nekünk lett kitalálva. Ez egy életre szóló út, ami sokszor jár áldozattal és megterheléssel. De az egészség marad a fókuszban. Testünk jelzéseket ad folyamatosan, amiket megtanulunk figyelni és jó esetben figyelembe venni. Hatalmas segítség tehát, ha nem csak közérzetünkre, étvágyunkra, ízlésünkre, teljesítő képességünkre, izmaink fejlődésére koncentrálunk, hanem a modern tudomány jóvoltából egyszerűen mérhető adatok is segítik erőfeszítéseinket. Megnyugtató, ha minden rendben egészségünkkel és hatalmas könnyebbség, ha gyenge pontjainkat sikerül beazonosítani.

Mire jó egy komplex laborvizsgálat a sportos életmód esetben?

Nem mindenre! De sokkal informatívabb, mint az önmegfigyelés és az internetes kutakodás diagnosztikus módszerek nélkül. Egy vérvételi vizsgálattal azonosíthatóvá válik rengeteg lehetséges eltérés a hormonális státusz tekintetében, egyes szervrendszerek állapotában, vagy az anyagcsere folyamatok minőségében. Nem vagyunk egyformák, nincs két olyan ember, akinek azonos megterhelést jelentene például egy magas protein tartalmú diéta, vagy akinél azonos sikerrel kecsegtetne egy ketogén étrend. Hogy mennyire nem vagyunk egyformák arra jó példa lehet a szervtranszplantáció menete. Mindannyian tudjuk, hogy komplex vizsgálatok után, nagy körültekintéssel lehet csak a saját szervezetünkhöz hasonló donor szervet találni. Ezen nem lepődünk meg. Ugyanakkor mégis hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy edzés módszer, vagy egy életmód váltási program, amitől több ismerősünk is fejlődik nálunk is eredményt és nem megterhelést fog jelenteni. Ez egyáltalán nem evidens és biztosan sokan tapasztaltuk is, hogy testünk azt jelzi: „köszönöm, de én ezt tovább nem csinálom!”.

A kísérletezés, amit testünkkel folytatunk az egészséges, optimális életmód keresése során sok buktatóval és kudarccal jár. Szerencse viszont, hogy nincs még egy olyan egyszerű, relatív olcsó, gyors és otthonunk közelében elérhető diagnosztikus módszer, amivel csaknem minden belső szerv működéséről és testünk számos folyamatáról kapunk hasznos információt, mint egy vérvétel.

A 3 legfontosabb dolog ahhoz, hogy egészséges életmódot éljünk: a motiváció és felismerés, hogy belevágjunk, a kitartás, hogy ne adjuk fel és tartós lehessen a változás, valamint a figyelem, hogy minél hamarabb észrevegyük, milyen stimulusra reagál jól és milyen impulzusra reagál kevésbé jól testünk. Ebben ad hatalmas segítséget a mai modern labordiagnosztika. Hiszen a világ legjobb dolga, ha nem betegen vizsgáltatjuk ki magunk, hanem egészségesen járhatunk szűrővizsgálatokra. A Whitelab erre az igényre reagálva alkotta meg női és férfi sportolói csomagjait a Mr. Fitt és a Miss Fitt laborvizsgálatokat, melyek alkalmasak a hobby sportolók szervezetét érő változások belső hatásainak nyomon követésére, de akár egy tudatos, megterhelő versenyfelkészülés támogatására is. A szakmai stáb által összeállított két paraméterlista ablakot nyit a releváns molekuláris-, metabolikus-, hormonális-, valamint belszervi folyamatok követésére.

Whitelab, társ az egészségben!